Alle bijdragen van Kenny Rubenis aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
04/11/2014 Kenny Rubenis over Dating for Geeks
 
Kenny Rubenis over Dating for Geeks
04/11
TOP
"In het tweede weekend van oktober werd het jaarlijkse stripfestival in Breda weer gehouden. Altijd een moment om naar uit te kijken als striptekenaar (en liefhebber!) natuurlijk, maar dit jaar was voor mij extra speciaal. Daar zou namelijk het eerste album van mijn gagstrip Dating for Geeks uitkomen. Natuurlijk is het uitkomen van een album altijd spannend en moet je altijd maar afwachten hoe de reacties gaan zijn, maar voor Breda maakte ik mij niet echte zorgen. Het was een beetje een thuiswedstrijd. De strip staat in Nederland in een goed gelezen krant, dus mensen waren al bekend met de strip (of konden dat in ieder geval zijn). Ik was niet 'de grote onbekende met een eerste album'.

Nee, waar ik zenuwachtiger voor was, was de beurs de week erop: FACTS in Gent. In België is het een stuk moeilijker om mijn strip 'zomaar' tegen te komen. Natuurlijk is het mogelijk om de strip via internet te volgen (via Facebook bijvoorbeeld), maar ik kon in de online statistieken zien dat er maar een klein aantal Belgische lezers was. En of die allemaal naar FACTS zouden komen was natuurlijk maar de vraag.

Gelukkig bleken de zorgen voor niks. Ook in Gent heb ik dat weekend heel wat albums gesigneerd. Maar toch ook wel veel aan mensen die de strip totaal nog niet kenden. Ik heb dat weekend dan ook een aantal keer de vraag "Hoe ben je op het idee gekomen om een strookstrip over nerds en de liefde te gaan maken voor een krant?" gekregen. Dus misschien is het goed om de voorgeschiedenis van de strip hier eens uit de doeken te doen. Zodat we die vraag niet meer hoeven te stellen. En omdat het eigenlijk best een interessant verhaal is.

Dating for Geeks verschijnt nu dagelijks in de Nederlandse versie van de gratis krant Metro. Maar voor deze versie van de strip daarin terecht kwam, was er een in september 2011 in eigen beheer uitgebrachte smallpressuitgave met dezelfde titel. Ik wou graag iets tekenen wat twee van mijn grote passies samenbracht: mijn liefde voor romantische komedies en mijn interesse in alles wat maar enigszins 'geeky' is. Superhelden, strips, tv-series, action figures, enzovoorts. Ik vond het meteen leuk om de cliché-'verlegen en zenuwachtig rond het andere geslacht'-nerd romantische situaties voor te schotelen. De grappen schreven zichzelf haast! Al moet ik toegeven dat het zelf een verlegen nerd zijn daar waarschijnlijk ook bij hielp.

Dit boekje van twaalf pagina's was voornamelijk gevuld met cartoons (twee per pagina). Toen ik het boekje tekende was ik net gestopt met mijn werk als assistent van Fokke & Sukke van tekenaar Jean-Marc van Tol, dus de éénplaatjesgrappen zaten nog steeds in mijn systeem. Er stonden echter ook wat strookjes in. En vooral in die strookjes is het Dating for Geeks van nu al wel te herkennen.

Ik verkocht dit boekje op stripbeurzen en heb er een aantal online verkocht en de reacties waren voornamelijk positief en in de trant van "daar moet je meer mee doen!". Ik heb daarna nog wat cartoons getekend voor de website van Zone5300, maar daar bleef het eigenlijk wel een beetje bij.

Tot ik eind oktober 2011 een telefoontje kreeg van de redactie van Metro. Er zou vanaf januari 2012 ruimte zijn voor een nieuwe Nederlandse strip en ik werd gevraagd om daar iets voor de pitchen. Ik dacht in eerste instantie aan Dating for Geeks, maar liet dat toch nog even liggen. Dat waren immers cartoons en er werd om een strip gevraagd! Ik bedacht toen de strip Joris, over een jongen die net afgestudeerd is en door het werkeloos zijn weer tijdelijk (voor onbepaalde tijd) bij zijn ouders moet gaan wonen. Een klassieke familiesitcom in stripvorm eigenlijk.Naast de dagelijkse dingen van het leven, leek het mij leuk om Joris regelmatig een andere parttimebaan te geven (die hij hooguit een maand wist te behouden, anders zou hij immers het ouderlijk huis weer uit kunnen en hij moest daar blijven voor de strip). En natuurlijk moest Joris dan regelmatig naar een uitzendbureau om daar met iemand op zoek te gaan naar een nieuwe baan.Ik hou erg van dit soort 'bureaustrips'. Ik ben ook al jaren een fan van Peter de Wits strip Sigmund, die zich ook voornamelijk rond zijn bureau afspelen. Dus dat wou ik ook!
Ik stuurde een aantal teststroken van Joris in naar Metro en om te laten zien dat ik meer in me had dan die vijf grappen stuurde ik ze ook een exemplaar van de eerste versie van Dating for Geeks mee. Maar helaas! Ik was niet de enige die een strip mocht pitchen bij Metro en uiteindelijk viel de keuze van de redactie op Snippers van Aimée de Jongh. De redactie bedankte mij vriendelijk en zei dat ze mijn gegevens zouden bewaren voor als er ooit nog eens ruimte voor een strip van mij zou zijn. Ik rekende er maar alvast niet teveel op.

Fast forward naar de zomer van 2013. Ik kreeg plotseling weer een mailtje van de redactie van Metro/Sp!ts (twee gratis kranten met één redactie) met daarin de vraag of ik nog steeds interesse had in het tekenen van een dagelijkse strip, deze keer voor Sp!ts. Natuurlijk had ik dat! Ik wou Joris al haast weer gaan afstoffen toen ik verder las... De redactie was erg gecharmeerde van het Dating for Geeks-boekje wat ik anderhalf jaar eerder had meegestuurd en vroeg zich af of ik zoiets kon maken, maar dan in pure stripvorm. Ik hoefde er niet lang over na te denken.

Ik ben toen eerst begonnen met het ombouwen van de tweeplaatjesstrips die al in de smallpressuitgave stonden naar volwaardige strookjes. Wat meer in de stijl van Joris, maar net iets anders. Digitaal getekend bijvoorbeeld (dat leek me handig voor een dagelijkse strip. Het scheelde in scannen en dus in de hoeveelheid werk).Zoals je kunt zien lijkt het mannelijke personage (Jasper) in deze strip stiekem heel erg op Joris. En het meisje van het relatiebemiddelingsbureau (Yvon) lijkt weer verdacht veel op de dame van het uitzendbureau. Ik wou toch mijn bureaustrip in Dating for Geeks 2.0. Ook een ander al bestaand strookje werd omgebouwd naar Dating for Geeks: The Next Generation. Gewoon omdat ik het een leuke grap bleef vinden. En ik het fijn vond om een enorme botte eikel in mijn stripcast te hebben: Jeff was geboren.Ik tekende nog een aantal andere proefstroken en deze keer was het bericht positiever dan de eerste keer: Vanaf 2 januari 2014 zou Dating for Geeks zijn debuut maken in dagblad Sp!ts!

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Ik wilde echter nog wat meer karakters. Alleen maar nerds die NIET slagen in de liefde leek me te eenzijdig. Er moest een gelukkig stelletje in! Welkom Edward en Renee, twee nerds die net zijn gaan samenwonen.En de strip mocht van mij ondanks de titel niet alleen maar over 'dating' gaan. Ook dat zou te veel van hetzelfde worden. Het zou dan ook fijn zijn om een karakter in de strip te hebben die wat meer zoals mezelf is die het over andere dingen kan hebben. Dus waarom niet gewoon een getekend alter ego? Ik wilde ook wel eens met mijn hoofd in een krant! Enter Kenny! En het is natuurlijk leuk om vrienden en familie in de strip te kunnen verwerken. Dus hierbij ook meteen een cameo van mijn moeder en concullega de Jongh.Met deze zes hoofdpersonen (Yvon, Jasper, Jeff, Edward, Renee en Kenny) kon ik wel even vooruit. Inmiddels zijn er nog wat andere terugkerende personages aan de cast toegevoegd, maar die mag je zelf gaan ontdekken. Dagelijks in Metro (Sp!ts is sinds 10 oktober opgenomen in Metro waardoor ik uiteindelijk via een omweg toch nog in die krant terechtgekomen ben), op datingforgeeks.nl en nu dus ook in albums uitgegeven door Strip2000.

Goh. Zo is deze making of”eigenlijk een beetje een Dating for Geeks-prequel geworden. Misschien toepasselijk om dan ook nog even te zeggen dat het tweede album in de Dating for Geeks-serie Sequel! gaat heten en in maart 2015 al uitkomt. Maar voorlopig eerst nog maar even aanzien of Single Players het een beetje goed blijft doen in België."