Alle bijdragen van Jos Vanspauwen aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
03/07/2010 Jos Vanspauwen is een ondertussen veelgevraagd inkter en inkleurder voor nogal wat Vlaamse tekenaars. 'Inkten' moet je trouwens niet letterlijk nemen. Vanspauwen oefent zijn job niet uit met Oost-Indische inkt en een penseel van marterharen. De kunst van de soepele penseellijn tovert hij uit de computer zoals nevenstaand filmpje bewijst. Extra uitleg geeft Vanspauwen zelf.

 
03/07
 
 
Jos Vanspauwen: "Digitaal inkten"


Dit filmpje was eigenlijk een experimentje, Een eerste bescheiden poging. Maar het werd toch gebruikt op de Boekenbeurs in Antwerpen, vorig jaar bij de boekenstand van Charel Cambré.

Ik inkt nu reeds vijf jaar digitaal strips en doe inkleurwerk in opdracht voor onder andere Marc Verhaegen, Charel Cambré, Dirk Stallaert, Studio MAX!, Steve Van Bael, enzovoort. Waarom digitaal inkten? Wel, het gaat wat vlotter op voorwaarde uiteraard dat je er goed mee overweg kan.

Je bureau of tekentafel blijft ook altijd netjes en ordelijk tijdens het werken. Je hoeft niet altijd met je werk naar je opdrachtgever te pendelen. Wat op zich een grote kostenbesparing kan zijn.

Maar je bent niets met al die technologische snufjes als je geen tekenervaring hebt. Al in de jaren 1980 maakte de Disney Studio's gebruik van digitaal inkten. Dus nieuw is het zeker niet.

Je moet met je tijd mee gaan. Pieter Paul Rubens, Vincent Van Gogh, Gustave Doré en vele andere oude kunstenaars zouden jaloers geweest zijn als ze zagen wat voor technologieën
we tegenwoordig gebruiken om een tekening of schilderij te maken."