Alle bijdragen van Jorg de Vos aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
25/02/2015 Voorsmaakje Schaduwwerk II van Jorg de Vos
03/11/2013 Jorg de Vos toont graag een extra plaat uit Storm 28 om de verschillende inkleurfases te verduidelijken.
26/10/2013 Uit het nieuwste album van Storm 28: De Race van Opaal selecteerde Jorg de Vos een voorbeeldige plaat om de diverse fases van het inkleurproces mee te demonstreren.
21/01/2011 In afwachting van een in maart gepland artbook met een resem illustraties geeft Jorg de Vos toelichting bij een losse illustratie die hij onlangs maakte.
18/09/2010 Na hun gezamenlijk werk voor de cover van Conan 4 popelden tekenaar Romano Molenaar en inkleurder Jorg de Vos om ook de coverafbeelding van Conan 5 te tekenen. Voor een commentaar met bijhorende schetsen, voorstudies en andere ontwerpen van Romano Molenaar ben je aangewezen op het extra dossier dat bij het album van Conan 5 hoort. De verschillende etappes van het indrukwekkende inkleurproces uitgelegd door Jorg de Vos vind je hiernaast.
 
Voorsmaakje Schaduwwerk II
van Jorg de Vos
25/02
TOP
"Drie jaar na het indrukwekkende artbook Schaduwwerk verschijnt in maart 2015 een nieuw boek van Jorg de Vos, Schaduwwerk II. Opnieuw laat Jorg de Vos zien over wat voor bijzonder talent hij beschikt.

Schaduwwerk II geeft een overzicht van de projecten waar hij bij betrokken is, zoals de spin-off Renter van de succesvolle reeks Storm. Het universum waarin de characters van Jorg rondzwerven wordt steeds concreter en de onderlinge relaties steeds duidelijker. Captain Hungry, Pom Pomdidou en Obitoyung komen weer voorbij, maar ook veel nieuwe creaties die tot ieders verbeelding spreken."

Een voorsmaakje uit dit artbook vind je hieronder als een animatie waarvoor Jorg alle tussenstappen exclusief voor De Stripspeciaalzaak bewaarde om alle facetten van potloodtekening met eerste aanzet in kleur tot geschilderd eindresultaat te kunnen tonen.

De oplage van Schaduwwerk II bedraagt vijfhonderd genummerde en gesigneerde exemplaren, telt tachtig pagina's en verschijnt in hardcover bij Don Lawrence Collection.Jorg de Vos over het inkleurproces
van Storm 28 (bis)
03/11
TOP
Uit het nieuwste album van Storm 28: De Race van Opaal selecteerde Jorg de Vos een voorbeeldige plaat om de diverse fases van het inkleurproces mee te demonstreren. Elke fase kent een korte toelichting. Daarna kan je een animatieversie van alle fases bekijken. Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie.


FASE 1: Potloodpagina van Romano Molenaar.
 

FASE 2: Lichtere versie met strakke kaders om uit te printen.


FASE 3: Halverwege de opzet met zwarte gouache.
 

FASE 4: Stapje verder in zwart-wit.


FASE 5: De pagina staat geheel in de zwarte gouache.
 

FASE 6: Beginnetje met kleur.


FASE 7: In principe afgerond in kleur.
 

FASE 8: Ontploffing linksboven wat meer rood gegeven en nu is hij af.

Alle fases geanimeerdJorg de Vos over het inkleurproces
van Storm 28
26/10
TOP
Uit het nieuwste album van Storm 28: De Race van Opaal selecteerde Jorg de Vos een voorbeeldige plaat om de diverse fases van het inkleurproces mee te demonstreren. Elke fase kent een korte toelichting. Daarna kan je een animatieversie van alle fases bekijken. Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie.


FASE 1: Potloodpagina van Romano Molenaar.
 

FASE 2: Lichtere printversie in strakke kaders onderverdeeld.


FASE 3: Start met zwarte gouache.
 

FASE 4: Pagina volledig opgezet met zwarte gouache.


FASE 5: Start met gouache in kleur.
 

FASE 6: Voortgang in kleur.


FASE 7: In principe de afgewerkte plaat.
 

FASE 8: Na een rondje aanvullende correcties van de uitgever is dit het eindresultaat.

Alle fases geanimeerdVrij werk van Jorg de Vos
21/01
TOP
In maart geeft Don Lawrence Collection een artbook uit van Jorg de Vos. Wat je precies mag verwachten, legt hij zelf uit: "Het is een bundeling van veel vrije tekeningen, schetsen, schilderijtjes en ook enkele gepubliceerde opdrachten die ik in de afgelopen jaren naast Storm heb gemaakt. Gedachtespinsels, concepten voor strips, karakterontwerpjes en verschillende proef/schetspagina's. Het wordt een boek van rond de tachtig pagina's en krijgt dezelfde grootte en zwartlederen omslag als Storm - The Collection."

Een voorbeeld van zo'n vrije tekening zie je hieronder. Ten eerste licht Jorg de Vos de verschillende tussenstadia toe. We eindigen met een animatie van schets tot afwerking.
 

FASE 1: Vanuit een zwart-witvlek of silhouet gezocht naar de juiste verhoudingen, compositie en beweging.


FASE 2: De vlek daarna schetsmatig/stripachtig geinkt.
 

FASE 3: Over de stripachtige tekening het plaatje vervolgens schilderachtig afgewerkt.


FASE 4: Op het derde plaatje een filter toegepast waarbij er een hard zwart-witcontrast ontstaat en deze versie apart opgeslagen.
 

FASE 5: Het derde plaatje in kleurmodus gezet en samen met de papierstructuur tot één geheel gemaakt. De vierde laag er weer overheen geplaatst en een klein beetje transparant gemaakt met wat rood erin. En de tekening is wat mij betreft af... (wel vergeten z'n voet te tekenen...)

Alle fases geanimeerd
(klik op de afbeelding voor een grotere versie)
Making of cover Conan 5 door Jorg de Vos
18/09
TOP
(klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

FASE 1: De tekening van Romano uitgeprint op 32cm x 48cm, het dunne papier op karton geplakt. De plaat gewassen met toetsen aquarel, paars en roze met het uitgangspunt om er in de achtergrond een dreigende wolkenlucht van te maken en naar wat feller rood door te werken. In de nek van het paard experimenteer ik wat met paars en blauw om te kijken of dat linkt met de kleuren in de achtergrond.

FASE 2: Om eenheid in het schilderij te krijgen, schilder ik de paarden niet in met hun eigenlijke kleur, maar met kleuren die ook in de achtergrond voorkomen (rode oker, indigo). Het paard in de achtergrond blijft wat eentoniger van kleur ten opzichte van het paard op de voorgrond dat veel meer kleurvariatie krijgt om daarmee ook een klein beetje de suggestie van vacht te wekken, de aandacht wordt nog wat meer naar het voorste paard getrokken door het oranje tegenlicht van onderen.


FASE 3: Een eerste aanzet op de zwaarden op de voorgrond. Ze moeten goed los komen van de paarden, maar het zwaard met de zwarte tribals ligt precies in de glooiing van de twee steigerende paarden en maakt het wat lastiger. In de achtergrond zit paars, rood, roze, de keuze voor het contrasterende geel voor de zwaarden is dus snel gemaakt. Het wil alleen nog niet vlotten met het metaaleffect dat de zwaarden natuurlijk ook moeten krijgen. Voor dit soort effecten is fotodocumentatie natuurlijk altijd erg handig, maar dan zou ik geen uitdaging meer hebben en het is niet zozeer mijn streven om een hyperrealistisch schilderij te maken.


FASE 4: Om de zwaarden nog wat meer naar de voorgrond te trekken, krijgt een van de zwaarden een helderrode versiering. Conan komt tot leven met wat huidtinten. De hoofdpersonen geef ik wel hun eigenlijke kleuren (in tegenstelling tot de paarden), de aandacht moet wel naar de helden uitgaan en het maakt de plaat kleurrijker. De lucht krijgt nu ook wat meer aandacht.


FASE 5: Bliksem en de eerste lichteffecten worden toegevoegd in wat ook steeds meer op wolken begint te lijken. Bewust maak ik de bliksemschichten niet helderwit omdat ik later het zwaard van Conan helder op de voorgrond wil hebben.


FASE 6: Er is niet heel veel gebeurd sinds de vorige scan, de arm van Janissa een kleurtje gegeven en wat moeizaam geklungel met de zwaarden op de voorgrond. Om de kruiscompositie in de plaat kracht bij te zetten, heb ik wel de grote witte bliksemschicht toegevoegd die mooi kruist met de nek van het paard. Conan lijkt nu bijna weg te duiken voor de bliksemschicht. Terwijl de andere schichten op de achtergrond blijven, schiet deze naar voren en werpt licht op het wolkendek.


FASE 7: Belangrijke elementen krijgen nu de aandacht, zoals het gezicht van Conan, Janissa en het hoofd van het paard op de voorgrond.


FASE 8: De cover is af! Ik kon het, net als bij de vorige cover, niet laten om de zwaarden lekker bloederig te maken. De eerste cover was een echte pose, deze tweede cover is er een met beweging, de derde wordt hoogstwaarschijnlijk... een hele spookachtige...

Alle fases geanimeerd:Nadat Dark Dragon Books de opmaak van de cover heeft afgewerkt,
is het eindresultaat het volgende: