Alle bijdragen van Hanco Kolk aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
29/05/2010 Na een lange onderbreking is ook Hanco Kolk weer present. In een aan het surrealisme grenzende tekst legt hij zijn afwezigheid uit.

27/03/2010 Hanco Kolk was vanaf 1 april een hele maand lang artist in residence in kasteel Groeneveld waar werkte aan een heel speciale opdracht, maar hij ontving ook gasten als Dick Bruna, Brecht Evens en Spinvis met wie hij ook weer aan de slag ging voor bijzondere samenwerkingen.
20/02/2010 Hanco Kolk maakte een eerste — deze keer geslaagde — 'animatiecolumn' waarin zijn 'Adjudant' een ander licht werpt op de Nederlandse aanwezigheid op een stripfestival in Barcelona.
23/01/2010 Voor zijn eerste bijdrage voerde Hanco Kolk een verkeerde handeling uit en daar ging zijn bedoelde animatiefilmpje. In zijn verontschuldigende column doet hij anders wel uitkijken naar zijn volgende bijdrage.

 
29/05
 
 
Hanco Kolk: "Driewerf hoera!"
Mag ik de eerste zijn om u te feliciteren met het feit dat u deze regel leest?

Van harte, maar eigenlijk moet ik u zelfs driedubbel feliciteren. Het lezen van deze zin betekent namelijk ten eerste dat u nog leeft. Geen geringe prestatie, want als u de statistieken sinds het ontstaan van onze soort eens bekijkt, moet u net als ik tot de conclusie komen dat er onnoemelijk veel meer dode dan levende mensen zijn. U en ik behoren tot die kleine groep die het klaarspeelt om levend te zijn en dat lijkt mijn alle reden tot vreugde. U kunt dus innerlijk juichend de ene zin na de andere van deze column lezen. Eénwerf hoera.

Tweewerf hoera voor het feit dat u, behalve in leven, ook bij machte bent om de grillige vormen die hier op een rijtje staan te interpreteren als letters en woorden. Er zijn maar al te veel ongelukkigen — ook levende — voor wie lezen een onbegrijpelijke bezigheid is. Zij kunnen slechts naar deze tekst kijken als een aantrekkelijk totaalbeeld, opgebouwd uit enkele duizenden symbooltjes. Deze mensen kan je vergelijken met passanten buiten een voetbalstadion; ze horen gejuich vanachter de muren maar zijn niet in staat om de oorzaak van het tumult te ontdekken. U wel, u zit in een skybox en kan alles moeiteloos volgen. Indien u op de hoogte bent van de spelregels, natuurlijk. Maar dat terzijde.

Driewerf hoera, omdat deze regels het onomstotelijke bewijs zijn dat ik na veel te lange tijd weer een stukje op deze site heb geschreven. Het valt niet te ontkennen. Ieder woord dat u nu leest — ook dit woord, en dit en dit — sterkt uw aanvankelijke vermoeden dat er weer een door mij geschreven stuk op www.stripspeciaalzaak.be staat.

U heeft mij veel te lang moeten missen. Dat is vervelend voor u, en dat meen ik. Nu niet stoer gaan doen, lieve lezer. Ik kan daar helemaal in komen, het is vervelend voor u. Geef het maar toe, het is niet erg, ik ken het gevoel maar al te goed. Ik heb mij ook veel te lang moeten missen.

Ik had, net als u, geen flauw idee waar ik uithing. Slechts geruchten over mijn verblijfplaats kwamen me zo nu en dan ter ore. Dan weer logeerde ik op een kasteel in het Gooi, het volgende moment scheen ik te verhuizen of ergens in Amsterdam te verblijven.

Een betrouwbare tip dat ik op de Ficomic was gesignaleerd, deed me afreizen naar Barcelona, maar ik bleek alweer vertrokken voordat ik daar aankwam.

Het schijnt dat ik op dit moment achter een tekstverwerker in een zonnige achtertuin zit, maar zeker weten doe ik dat natuurlijk niet en ik heb eigenlijk geen zin meer om het te verifiëren.

Driewerf hoera dus. U en ik zijn in leven, kunnen lezen en begrijpen de taal waarin dit stuk geschreven is. Beseft u wel genoeg hoe gigantisch de kans was dat we deze bijzondere ervaring hadden moeten missen? Realiseert u zich hoe microscopisch klein de elite is waarvan we deel uitmaken? Ik wel. U en ik, we zijn alleen."


 
27/03
 
 
Hanco Kolk: "Artist in residence"
Net om de hoek bij paleis Soestdijk, waar ooit koningin Juliana het jaarlijkse défilé afnam vanaf haar bordes; een spektakel dat live op televisie werd uitgezonden en waarbij de merkwaardigste exemplaren van vrijetijdsbesteding aan de vorstin werden gedemonstreerd – net om de hoek daarvan dus ligt kasteel Groeneveld. Het ligt zo dichtbij het koninklijk paleis dat ik me kan voorstellen dat de bewoners op koninginnedag de politie belden wegens burengerucht.

De oude koningin is dood en het paleis wordt gebruikt als museum en locatie voor televisieseries, dus de rust is weergekeerd in de buurt. Kasteel Groeneveld en het bijbehorende landgoed is weer de lommerrijke oase van rust die het eeuwenlang geweest is.

Tot 1 april 2010.

Vanaf die datum zal er gedurende de gehele maand op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen een brandweerrode Fiat 500 cabrio voor het kasteel geparkeerd staan en die Fiat is van mij.

De hele maand april ben ik 'artist in residence’ op het kasteel. Dat klinkt alsof ik er ga wonen, maar er is niet eens een douche dus we doen maar net alsof. Ze hebben een mooie werkkamer voor me gereserveerd waar ik S1ngle kan tekenen met uitzicht op een kasteelpark, of gewoon niks doe onder het voorwendsel dat een artist in residence vooral veel inspiratie moet zoeken.

Er komt ook bezoek, zo is me verzekerd. Mijn grote idool Dick Bruna komt op een gegeven moment even buurten, samen met mijn grote vriend Peter de Wit. Peter ken ik al dertig jaar, maar Dick Bruna heb ik nog nooit ontmoet. Ik ben vooral fan van de boekomslagen die hij jarenlang heeft gemaakt; van Maigret bij voorbeeld.


Fiep Westendorp en Dick Bruna zijn wat mij betreft de allergrootste Nederlandse grafische kunstenaars van de afgelopen honderd jaar. Ze hebben met hun stijl een tijdperk vormgegeven en de Nederlandse identiteit haarscherp gevangen — de Nederlandse identiteit tot en met vijf jaar geleden, bedoel ik dan.

Zondagmiddag 11 april komt Spinvis langs op het kasteel en geven we samen een bijzondere voorstelling die speciaal voor de gelegenheid is gemaakt.

Veel kan ik daar nog niet over vertellen omdat we er nog steeds aan zitten te schaven, maar het staat vast dat er live in getekend zal gaan worden en met de muziek zit het ook meer dan snor.

De andere gasten zullen op onverwachte momenten hun opwachting maken: de zwarte prins Brecht Evens heeft toegezegd om een statiebezoek af te leggen, maar ook de paladijnen van ArtEZ Zwolle zullen op zeker moment op het landgoed te signaleren zijn.

Het belooft al met al een enerverende maand te worden, want de rest van de tijd die ik doorbreng in en rond het kasteel moet ik gebruiken voor het ontwerpen van een wanddecoratie die in een van de zijvleugels komt te hangen, een beest van een ding van 14 bij 4 meter dus ik zal flink aan de bak moeten.

Niet dat ik me daar enige zorgen over maak, hoor. Ik prijs mezelf omstandig gelukkig dat ik zoiets mag meemaken. En nu maar duimen dat het mooi weer wordt, want ik wil wel met een open dakje rondrijden!"

Voor meer informatie over het kasteel en de artist in residence:
Groeneveld 2, 3744 ML Baarn
tel.: 0031 (0)35-542 04 46
www.kasteelgroeneveld.nl 
20/02
 
 
Hanco Kolk: "Eigen strip eerst!"

 
23/01
 
 
Hanco Kolk: "Een mooi begin"
Een maandelijkse column op de site van De Stripspeciaalzaak is een goed plan, vonden zowel de webmaster als ik, en zodoende toog ik vol goede moed aan het werk om een eerste aflevering te fabrieken van wat ik hoopte dat een indrukwekkende webcolumn zou gaan worden.

Dat er uiteindelijk een resultaat als dit uit zou voorkomen, kon ik toen nog niet bevroeden, wilde ik eigenlijk ook niet bevroeden want ik had mijn pijlen natuurlijk weer eens veel hoger gericht dan op een simpel rijtje woordjes op een scherm, zoals deze column in wezen is.

Dat er een bepaalde voorkennis nodig is om tot een dergelijk hoog niveau te komen was een gedachte die ik voor het gemak maar even terzijde schoof, evenals de lastige wetenschap dat ik misschien niet echt veel inhoudelijks te melden had.
De vorm zou het gebrek aan inhoud volledig onbelangrijk maken, want de vorm WAS in dit geval de inhoud, zo hield ik mezelf voor, zoals ik mezelf wel vaker dingen voorhoud in tijden waarin ik niet volledig toerekeningsvatbaar ben en mijn vrouw even niet aanwezig is om me te behoeden voor smeltende vleugels van was. Dat het ongeveer anderhalf jaar geleden was dat ik mijn laatste poging tot animatie had gedaan, deed niet ter zake. Dat ik de handleiding van het animatieprogramma even niet kon vinden was onbelangrijk want ik kon het net zo goed, ja zelfs beter, op gevoel doen. Dat ik precies drie uur de tijd had om Disney’s Sneeuwwitje te overtreffen, leek me zelfs aan de ruime kant.

En zo veegde ik exact drie uur later met één triomfantelijke druk op de totaal verkeerde toets het gehele resultaat van tafel, onomkeerbaar het virtuele hiernamaals in. Een kwestie van wat verkeerd gepositioneerde hersencellen en een ongezonde dosis overmoed.
Een pijnlijke geschiedenis, waar ik gelukkig veel van heb geleerd. Volgende maand kom ik uiteraard met een bijdrage die de Sixtijnse Kapel zal degraderen tot random graffiti. Maar dat spreekt vanzelf."
Een vloek ging gepaard na de vraag wat de op elkaar geplakte lagen van het aangeleverde beeld te betekenen hadden. Probeer zelf het bedoelde animatiefilmpje te ontwaren en vergewis je ervan dat Hanco Kolk volgende maand alleen maar een betere prestatie zal neerzetten.