Alle bijdragen van Frodo De Decker aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
23/09/2017 Frodo De Decker over De Ridder 1
 
Frodo De Decker over De Ridder 1
23/09
TOP
De Ridder 1
Over het begin: "Het idee voor De Ridder is ontstaan uit een krabbeltje in een schetsboek. Ik was op weg naar de Frankfurter Buchmesse, een hele rit, en om de verveling te verdrijven was ik wat aan het krabbelen. Dat eerste tekeningetje had meteen 'iets' waardoor ik wist dat ik hier iets mee moest doen. Ik speelde al een tijd met het idee om een gagstrip te maken. Het leek mij erg leuk om dagelijks of wekelijks een stripje te hebben dat door een hoop mensen gelezen wordt. In de Buchmesse heb ik me, na natuurlijk eerst rondgelopen te hebben, aan een tafeltje gezet en begon ik gags te verzinnen. En dat ging verbazend makkelijk. Na een halfuurtje had ik al een vijftal gags. Thuis werkte ik meteen de beste uit. Toen ik er een tiental had, bood ik ze aan redacties aan. Met het bekende gevolg."


De Ridder 1
Over de tekenstijl: "Het hoofdfiguurtje heeft natuurlijk voor een groot deel de tekenstijl bepaald. Ik wou het vooral wat losser tekenen dan mijn vorige reeks, Otto, die in een vrij strak stramien zat. Voor De Ridder probeer ik me dan ook zo weinig mogelijk beperkingen op te leggen. Zowel qua humor, tekenwerk, decoupage als inkleuring."


De Ridder 1
Over gags in twee stroken: "Ik weet eigenlijk niet goed meer waarom ik voor gags in twee stroken heb gekozen. Maar het bevalt me wel. Twee stroken geven wat meer ruimte om een verhaaltje te brengen dan één strook. Maar ook hier geen beperkingen. Als ik zin heb om twee gags te tekenen in één strook of een volledige pagina dan doe ik dat gewoon. Ik heb me zelfs voorgenomen om eens een paar kortverhaaltjes van vier à vijf pagina's te schrijven."


De Ridder 1
Over de onderwerpen: "Ik heb ondertussen gemerkt dat ik drie hoofdonderwerpen heb. In de eerste plaats de middeleeuwen. Een link leggen tussen typisch middeleeuwse gebruiken en hedendaagse fenomenen levert vaak erg leuke grappen op.


De Ridder 1
Over sprookjes en Disney (onderwerp 2): "Het handige aan sprookjes is dat ze in ons collectief geheugen gegrift staan, of toch de bekendste. Dat is erg handig, zo volstaat het om een meisje met een rood kapje en een wolf te tekenen om direct een heleboel associaties bij de lezers op te roepen. Vaak gebruik ik de Disney-versie van de personages. Omdat die het bekendst zijn en ook wel omdat die figuren gewoon geweldig ontworpen zijn."


De Ridder 1
And last but not least: populaire cultuur (onderwerp 3): "De reden is een beetje dezelfde als bij de sprookjes. Het zijn weer onderwerpen die in ons collectieve geheugen gegrift staan. Ik vind het ook erg leuk om bekende figuren te herwerken naar mijn eigen stijl."


De Ridder 1
Af en toe een beetje sadistisch: "Zoals gezegd leg ik mezelf zo weinig mogelijk beperkingen op. Maar dat levert natuurlijk ook soms gags op die wat scherper zijn en die wellicht niet door iedereen even hard worden gesmaakt. Zo had ik eens een gag over Jeanne d'Arc gemaakt die ik zelf best grappig vond. Bij Eppo, waar hij gepubliceerd zou moeten worden, hebben ze hem echter geweigerd wegens 'te bloederig en te Monty Pyton'. Dat laatste vond ik eigenlijk een compliment. Ik kan zelf goed lachen om sadistische grappen. Hieronder staat een van mijn favorieten uit het album (de prenten zijn wat herschikt ten voordele van de leesbaarheid)."

De Ridder 1