Alle bijdragen van David Felizarda Real aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
16/06/2016 David Felizarda Real over Mosselen om Half Twee
 
David Felizarda Real over Mosselen om
Half Twee
16/06
TOP
Mosselen om Half Twee
Bij Mediageuzen verschijnt de strip Mosselen om Half Twee waarvoor tekenaar David Felizarda Real het verhaal baseerde op een podcast van stand-upkomiek Xander De Rycke. Hieronder vind je een making-of.

"Toen Xander mij vroeg of ik zin had om een strip te maken rond zijn podcast Mosselen om Half Twee twijfelde ik niet. Natuurlijk! Ik ben fan van de podcast en had vooraf al enkele officiële tekeningen en wat fan art gemaakt.

Nadat ik een tiental maanden geleden het volledige script kreeg, zette ik mij aan het werk. Hieronder licht ik de opbouw van een pagina toe.

Mosselen om Half Twee
De eerste stap is het vertalen van het script naar thumbnails. Die doe ik heel rudimentair. Belangrijk is een gevoel te krijgen over de indeling van de pagina en de verhouding van de pagina's ten opzichte van elkaar. Dit is het enige wat op papier gebeurt.

Mosselen om Half Twee
Mosselen om Half Twee
  Vanaf hier werk ik digitaal verder. Alle tekenwerk doe ik in Manga Studio 5. We beginnen met een eerste schets. Hierna voeg ik kaders en tekstballonnen toe en verfijn ik het schetswerk.

Mosselen om Half Twee
Na deze schets zat het goed om te beginnen inkten. Sommige pagina's hebben meer schetslagen nodig. Dit hangt af van de complexiteit van de tekening.
De standaardbrushes in Manga Studio zijn op zich al zeer goed. Ik verkies eerder de custom brushes gemaakt door Frenden. Als je van plan bent ook in te kleuren via Manga Studio, dan bieden custom brushes zeker een meerwaarde.

Mosselen om Half Twee
Mosselen om Half Twee
Het inkten van de verschillende onderdelen gebeurt op meerdere layers. Op die manier voorkom je problemen wanneer iets niet klopt en er gegumd moet worden. Om de deadline te respecteren, koos ik voor een vlakke inkleuring. Op plaatsen waar dit nodig is, voeg ik wel schaduw en effecten toe. Op deze pagina zorgen de schaduwen van de trollen ervoor dat ze dichterbij de helden lijken te komen, dit maakt de situatie dreigender.
Het leuke aan de strip zijn de vele referenties en easter eggs (ook op deze pagina). Leuk om te tekenen en hopelijk vermakelijk voor de lezer om die te vinden.

Mosselen om Half Twee
  Na tien maanden werken kijk ik tevreden terug op de afgewerkte pagina's.

Het album telt 96 pagina's en kost 19,95 euro. Zaterdag 18 juni om 14.15 uur is er de persvoorstelling in stripwinkel Hermelijn in Aalst.
De podcast is te beluisteren op mosselen0130.be
Meer van mijn werk vind je op davidfelizardareal.tumblr.com. Mijn strip Hallo Vaarwel is te lezen op www.hallovaarwel.be."

Tot slot vind je hieronder nog wat filmpjes met voorbeelden van het inktwerk.