Alle bijdragen van Danker Jan Oreel aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
31/03/2012 Danker Jan Oreel blikt terug op de lange ontstaansgeschiedenis van Hel en duikt hiervoor in zijn archief. Hij geeft ook al info over het tweede avontuur dat zich grotendeels in België zal afspelen.

 
31/03
 
 
Danker Jan Oreel over Hel 1
"Hel is misschien wel de langst niet gepubliceerde strip van Nederland...

Ik moet een jaar of elf geweest zijn toen Franka voor het eerst in het stripblad PEP verscheen. Onderaan pagina 2 staat een grote tekening (zie hierboven) vol sfeer en details wat we nu kennen als een typische Henk Kuijpers-tekening. Vanaf dat moment was ik eigenlijk verkocht en ben ik Franka blijven volgen en heb ik elk nieuw album meteen gekocht.

Twee prille proefpagina's.Bij toeval kwam ik eind jaren 1980 bij Henk over de vloer. Dat was in de tijd dat hij bezig was met het tweeluik De Tanden van de Draak. Ik had wat (nooit afgemaakte) strips van mezelf meegenomen en tot mijn verbazing stelde Henk voor om samen een proefpagina te maken voor een nieuwe strip. Eigenlijk omdat hij meer verhalen in zijn hoofd had zitten dan dat hij zelf uit kon werken. Al snel was duidelijk dat de hoofdpersoon ook een meisje zou worden, net als Franka. Even avontuurlijk maar totaal anders van uiterlijk. Het duurde dan ook niet lang voordat ik van Henk een opzet voor de eerste pagina kreeg. Samen met een grote hoeveelheid uitgewerkte details.

Een opzet van Henk Kuijpers van pagina 1 en de door Danker Jan Oreel uitgewerkte versie.


Van deze pagina zijn uiteindelijk vier verschillende versies gemaakt voor we het goed genoeg vonden om bij de redactie van de (oude) Eppo langs te gaan. We kregen groen licht.
De voortgang ging gestaag, maar langzaam. Ik was toen net begonnen als zelfstandig illustrator en Henk had zijn handen vol aan Franka, dus de strip ging tussendoor... als er tijd voor was! Bovendien werden de decors, net als in Franka steeds uitgebreider. Maar dat was wel ontzettend leuk om te tekenen.

Uitgebreide decors (inkt en potloodversies).Maar het project begon wel erg lang te duren. Te lang voor de Eppo-redactie en de stekker werd eruit getrokken, kort voor het blad zelf op hield te bestaan. Ik was tot pagina 30 gekomen en de zaak verdween in een lade. En daar zou het vijftien jaar blijven liggen!

Diverse illustratieopdrachten en freelancestripwerk.Ondertussen groeide het aantal verhalen van Franka gestaag. Zelf was ik volop bezig met het illustreren van boeken en ander tekenwerk. Ik maakte nog wel strips, maar allemaal in opdracht en daardoor voor een select publiek. En af en toe gebruikte ik Hel nog wel eens voor een kaart of een reclameopdracht.

Het hoofdpersonage van Hel in een illustratie voor een reclameopdracht.


In 2006 kwam ik op het stripfestival in Sluis Martin Lodewijk tegen. Hij kreeg een van de pagina's van Hel onder ogen. "Je bent gek als je hier niets mee doet. Dit is veel te goed om te laten liggen", aldus de godfather van de Nederlandse strip. Reden om nog eens bij Henk Kuijpers te informeren of hij nog interesse had om het verhaal af te maken. Dat was er. En toen later de plannen er waren voor een herstart van Eppo hebben we het voorgelegd aan de redactie en zonder moeite kon het geplaatst worden.


Alleen was ik op dat moment nog aan een andere strip bezig (een historische strip over Zeeland) en die moest eerst afgemaakt worden. Henk ging weer op zijn kenmerkende manier aan de slag met de tekst (zie hierboven). Even was ik nog bang voor een stijlbreuk maar ook dat bleek reuze mee te vallen. Het uitwerken van de tekeningen ging ook vrij vlot. (Voor mijn doen dan!

Schetsen na vijftien jaar pauze.De cover voor Eppo kostte wat meer hoofdbrekens, maar is uiteindelijk toch aardig gelukt. Wel werden er wat voorstellen afgekeurd. Een deel daarvan werd later hergebruikt.

Coverstudies voor het stripblad Eppo en het eindresultaat.

Covervoorstellen waarvan de eerste uiteindelijk de dossiereditie sierde en de tweede werd opgenomen in het achtergronddssier.

En zo kwam er met een vertraging van bijna twintig jaar toch nog een eind aan het eerste avontuur van Hel: De Koffers van Raz Fafraz. Op dit moment ben ik bezig met het afronden van een strip over de geschiedenis van Brabant. Ondertussen is Ivan Claeys bezig met het schrijven van het tweede verhaal van Hel. Het zal zich voor een groot gedeelte in België afspelen, in Antwerpen en aan de kust. Maar het begint met een flashback naar het Berlijn van voor de Tweede Wereldoorlog..."

— Danker Jan Oreel