Alle bijdragen van Adrien Floch aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
25/02/2012 Het was de eerste keer dat Adrien Floch voor Cixi van Troy 3 werkte naar het storyboard van iemand anders met een personage dat hij niet heeft gecreëerd. Maar het vraagt naar meer!

 
25/02
 
 
Adrien Floch over Cixi van Troy 3
Onderstaande bijdrage van Richard Watt verscheen eerder in het Franse stripmaandblad Casemate nummer 43 van december 2011.

 
COMMENTAAR BIJ PAGINA 11
Over het storyboard van iemand anders: "Ik heb nog nooit gewerkt naar het storyboard van iemand anders. Ik kende al het werk van Olivier Vatine als tekenaar. Ik bewonder hem enorm. Ik merkte 'm al op sinds mijn adolescentie toen ik Aquablue las. Ik kende ook zijn werk als storyboardtekenaar dat gepubliceerd werd in luxe-edities van Tao Bang en zijn boekje Petit Livre Rouge du Story-board."

Over de race tegen de klok: "Het werk aan Cixi was een race tegen de klok, we hadden weinig tijd om het te realiseren. Ik begon een eerste gedeelte afwisselend met de platen van Ythaq. Daarna wachtten me twee maanden om de laatste 26 platen te maken. We moesten dus allemaal efficiënt omspringen met de tijd: Christophe Arleston op het gebied van het scenario, Olivier Vatine met zijn storyboards en ik met mijn tekeningen vóór de inkleuring door Claude Guth. Iedereen kende goed zijn taak. We moesten niet veel met elkaar overleggen."

Over aandikken:
"Arleston heeft de gewoonte om zijn scenario's gedetailleerd te voorzien met beschrijvingen van de decors, de sfeer. Olivier Vatine plaatst al deze benodigde elementen voor een beter begrip van de scène op zijn storyboards. Ik moet alleen nog het decor en de personages aankleden door het een beetje aan te dikken. Ik kende het universum van Cixi al. Voor deze scène heb ik elementen herbruikt uit deel 2 want het gaat om ongeveer dezelfde locaties. Het was niet nodig om de wereld van Troy opnieuw uit te vinden. Het observatorium van Eckmül bestond al lang voor onze interpretatie van Cixi."


 
COMMENTAAR BIJ PAGINA 12
Over Cixi: "Het is de eerste keer dat ik me personages toe-eigen die niet van mij zijn. Cixi was me al lang vertrouwd als lezer van Lanfeust en de eerste twee delen van haar avonturen. Het pesronage zat makkelijk in mijn vingers. Er waren geen frustraties. Integendeel, het is tof om te werken aan een serie die je als jongere bewonderde. Veel dank aan Didier Tarquin die toestond dat ik Cixi, aan wie ik erg gehecht ben, overnam."

Over een vlottere paginaopbouw:
"Hetzelfde verhaal kan op meerdere manieren worden verteld afhankelijk van de gevoeligheid van de tekenaar. Werken naar het storyboard van Vatine heeft me enorm veel bijgebracht op het gebied van een vlotte paginaopbouw. Ik werkte aan deel 9 van Ythaq toen ik met Cixi begon. Ik heb snel effecten overgenomen voor de bladschikking van Ythaq die dynamischer is dan gewoonlijk. Ik hoop dat de lezers het verschil zien!"

Over de spiegel:
"De spiegel in strook 3 is getekend door Olivier Vatine in het tweede deel, net zoals de prent onderaan. In zijn storyboard kwamen alle essentiële elementen voor. Dat vergemakkelijkte mijn taak anzienlijk om de deadlines te halen."

Over een nieuwe samenwerking:
"Iedereen lijkt me tevreden. Het idee om nogmaals op dezelfde manier samen te werken is verleidelijk, maar we hebben allen drukbezette agenda's. Niettemin staat deze manier van werken met z'n tweeën wel toe om er een serie bij te nemen die we tussen onze gebruikelijke albums kunnen maken. Ik zou er niets op tegen hebben!"