Zeven 18
COMPLEET VERHAAL
DEEL 4 VAN LAATSTE SEIZOEN
IN ZEVEN DELEN
Zeven 18
KLIK
voor andere strips van
Philippe Briones
ZEVEN 18
Zeven Superhelden

Philippe Briones + Mathieu Salvia
Silvester | 64 p. | € 19,95 (HC)
Frisse limonade
Na onder meer piraten, yakuza, detectives, pistoleros, draken en dwergen in navenante genres gaat dit album met een compleet verhaal de superheldentoer op. We maken kennis met de oudere Hector, die een bijzondere superkracht bezit en om die reden in een onderzoekscentrum vastgehouden wordt. Hij is daar niet de enige met hetzelfde "probleem". Nog vijf andere gepensioneerden, allen geboren in de jaren 1940, met elk een specifieke superkracht, hokken er al langer samen. Ze hebben het plan opgevat om te ontsnappen. 's Nachts komen ze samen in een kelder waar ze een "motivatiemuur" bijhouden met daarop krantenknipsels over midaden die ze hadden kunnen voorkomen met hun krachten... als ze vrij waren geweest. "De wereld heeft behoefte aan superhelden", zegt een van hen om Hector ervan te overtuigen met hen mee te gaan. Omdat elk van hun superkrachten ook behept is met nadelen, hebben ze elkaar nodig, want het is niet de eerste ontsnappingspoging. Bovendien hoort in elk superheldenverhaal een superschurk. Dat is dan de zevende superheld uit de titel die voor het nodige drama zorgt.

Niets van wat in dit album staat, is superorigineel, maar in de context van deze conceptreeks is het wel een voortreffelijk opgebouwde, op Europese tradities geschoeide thriller. Het uitgangspunt om bejaarde superhelden bij elkaar te brengen, is ook al voorgedaan. Je ervaart er wat de superheldendeconstructie van Watchmen in, zonder dat we scenarist Mathieu Salvia daarom dezelfde onevenaarbare kwaliteiten van Alan Moore toedichten.

Dit album is heel knap en helder getekend door Philippe Briones, die al een heleboel superheldencomics heeft getekend. We kennen hem ook nog van verschillende bijdragen aan de reeks De Orde van de Drakenridders.

Zeven Superhelden sprankelt als een frisse, zelfgemaakte limonade met een schijfje citroen. Mocht dit over de grote plas verschenen zijn, was het wellicht de start van een bombastische comicreeks die nog steeds zou lopen. De prik zou er echter snel uit verdwenen zijn.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: