Yasmina 1
COMPLEET VERHAAL
Yasmina 1
KLIK
voor andere strips van
Wauter Mannaert
YASMINA 1
Het Geheim van de Chef

Wauter Mannaert
Dargaud | 48 p. | € 7,50 (SC)
Topgerechtje
Alles wat niet gefritureerd is, is geen voedsel. En alles wat groen is, heeft maar één functie en dat is de mayonaise vasthouden. Yasmina krijgt wat naar haar hoofd. Het meisje heeft er haar levensmissie van gemaakt om in het lessenrooster één uur Frans te vervangen door één uur koken. Met toestemming van de schooldirecteur mag ze met haar petitie rondgaan. Vijftig handtekeningen in veertien dagen heeft ze nodig. Maar de Greta Thunberg van het gezond eten pakt het fout aan. De groene energiebom slaat elke leerling plat met moraliserende weetjes. Allemaal juist en terecht, maar voor de volleerde Bicky Special-studenten even interessant als de laatste online les van die van Duits toen ze vergeten was dat ze haar microfoon moest aanzetten. Het lukt Yasmina gewoon niet om de handtekeningen te verzamelen. Haar vader Omran heeft andere zorgen aan zijn hoofd. Hij is de beste frietinpakker van de hele streek. Het snuifje zout, de juiste hoeveelheid saus, het vorkje in de bovenste friet, perfect inpakken en een subtiel scheurtje op de juiste plaats in de verpakking,... Omran beheerst het als de beste. Maar zijn baas zal zijn friettent opdoeken. Definitief. Wat moet er nu van Yasmina en hem terechtkomen?

Yasmina is de doorzetting van de graphic novel Yasmina & de Aardappeleters die in 2019 terecht de Willy Vandersteenprijs won. Het sympathieke Brusselse meisje trok daarin ten strijde tegen gemuteerd voedsel. In haar gevecht werd ze bijgestaan door haar vader en twee immer kibbelende volkstuineigenaars, Marco en Cyriel. De ene praat zijn frisse groentjes biologisch de hemel in. De andere zweert bij bewezen tuinmansregels om zijn prei en savooien te laten schitteren. Het eclectische viertal speelt ook in Het Geheim van de Chef de hoofdrol.

Strips van 144 pagina's hebben een andere dynamiek dan een verhaal van 48 pagina's, maar tekenaar Wauter Mannaert laat zich nauwelijks kisten door deze beperking. Hij bundelt zijn boodschap in enkele tekstuele kernpagina's waardoor hij voor zichzelf ruimte creëert om ook nu grafisch loos te gaan. De vele tekstloze pagina's in allerlei flitsende kadreringen zijn echt juweeltjes. Gecombineerd met het ontbreken van rigide zwarte kaderranden, geeft het de strip een moderne, aantrekkelijke look. De aaibaarheid van de personages en de warme inkleuring maken het helemaal af. Deze jeugdstrip geeft hoop, pakt de tijdsgeest vast en verpakt dit nog eens in een lentefris jasje. Een topgerechtje.

Voor degenen die het zelfs na het lezen van de vorige zin niet begrepen hebben, herhalen we het nog eens. Het was al lang tijd voor een personage zoals Yasmina. Ze is er nu. En ze zal er blijven. Vette en supergezonde aanrader.
WOUTER PORTEMAN --- september 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: