De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 8
De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren 8
KLIK
voor andere strips van
Roman Surzhenko


KLIK
voor andere strips van
Yann
DE WERELDEN VAN THORGAL - DE JONGE JAREN 8
Twee Bastaards

Roman Surzhenko + Yann
Le Lombard | 48 p. | € 8,50 (SC) • € 16,95 (HC)
Stripzaad
Dat de jonge Thorgal een van de twee bastaards is, moge duidelijk zijn. Op het einde ontdek je ook wie de andere bastaard precies is. Met dit achtste deel is er voorlopig nog geen einde aan de avonturen die zich afspelen in Thorgals jonge jaren. Dat is de periode die voorafgaat aan De IJskoningin, het eerste deel van de nog steeds lopende hoofdreeks, inmiddels ook op scenario van Yann.

Thorgal is niet de eerste stripheld over wiens jonge jaren een reeks verschijnt. Roodbaard en Blueberry gingen hem voor en in Kid Luke gaat het om een kind. Over het algemeen zijn we geen grote fan van dit soort subreeksen omdat ze minder zijn dan de hoofdreeks. Logisch, want je kan als scenarist niet te veel sleutelen aan het personage van een reeks die al vele jaren loopt.

Van deze jonge jaren konden we met name het vorige tweeluik waarderen omdat deze goed aansloot bij de twee eerste albums van de hoofdreeks. Dat tweeluik speelt zich af in het Deense rijk van de wrede koning Harald Blauwtand. Thorgal is op zoek naar de ontvoerde Aaricia en wordt daarbij gesteund door de Arabische kolos Mehdi. In het vorige deel eindigen hij en zijn vrienden in de kerkers van koning Blauwtand en ontsnappen is moeilijker dan verwacht. Het gevecht met een beer in een houten arena herkennen we nog uit de westernreeks Bouncer (deel 8 en 9).

De manier waarop de Arabische diplomaat erin slaagt Blauwtand indirect te verslaan, is origineel gevonden en bij scenarist Yann hebben we altijd het gevoel dat hij graag veel stripzaden rondstrooit om deze in een latere periode eventueel weer te kunnen plukken. Personages als Blauwtand, Mehdi maar ook de onbekende bastaard, wanneer zullen ze weer het pad van de volwassen Thorgal kruisen?

De oorspronkelijke Thorgal-tekenaar Grzegorz Rosinski ziet een verdere samenwerking met tekenaar Roman Surzhenko na(ast) De Jonge Jaren wel zitten, maar in welke vorm is nog niet concreet bekend. Vorig jaar kwam het nogw el tot een akkoord tussen de auteurs en uitgeverij Le Lombard om gewoon door te gaan met deze spin-off.
DAI HEINEN --- mei 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: