De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren 7
De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren 7
KLIK
voor andere strips van
Roman Surzhenko


KLIK
voor andere strips van
Yann
DE WERELDEN VAN THORGAL - DE JONGE JAREN 7
De Blauwe Tand

Roman Surzhenko + Yann
Le Lombard | 48 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Tussenbalans
Nu de spin-offseries over Wolvin en Kriss van Valnor zijn afgerond en onze Vikingheld ook in de hoofdserie weer terug bij zijn gezin is, resteert alleen nog zijn jonge jaren als lopende nevenreeks. Volgens de laatste berichten is Yann nog lang niet uitverteld en bedisselde hij onlabgs een akkoord met de uitgeverij voor een langlopende reeks zonder onmiddellijk slot.

Na zeven delen kunnen we toch al een tussenbalans opmaken. Al met al valt het niet tegen. De toegevoegde waarde voor de hoofdreeks is zeer beperkt. Dat ligt niet aan de verhaallijn van Yann, maar veel gegevens over Thorgals jeugd en afkomst zijn al aan bod gekomen in de hoofdreeks. In Thorgal deel 2, Het Eiland der Bevroren Zeeën, komt Aaricia's broer aan zijn einde. Grote plotwendingen hoeven we van hem dus niet te verwachten. Ondanks het feit dat het Yanns mogelijkheden begrenst, zijn de albums prima te lezen en bieden ze vertier.

De titel De Blauwe Tand heeft betrekking op de beruchte Deense koning Harald. Aaricia is aan boord van een Arabisch schip dat op weg is om een handelsverdrag te sluiten. De ontvangst van de Arabische diplomaat is echter minder hartelijk dan verwacht. Zijn schip ligt te wachten in de haven en beide blonde dames die aan boord zijn, willen terug naar huis en gaan van boord. Ondertussen worden Thorgal en zijn nieuwe vriend Mehdi gevangengenomen door de bastaardzoon van koning Harald.

De tekeningen van Roman Surzhenko passen goed in het verhaal, maar hij besteedt weinig aandacht aan achtergronden. Zijn eigen inkleuring is bovendien niet altijd logisch.
DAI HEINEN --- april 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: