Vliegende Azen 3
LAATSTE DEEL VAN TRILOGIE
Vliegende Azen 3
KLIK
voor andere strips van
Cédric Fernandez


KLIK
voor andere strips van
Thierry Lamy
VLIEGENDE AZEN 3
Eindstrijd in de Lucht

Cédric Fernandez + Thierry Lamy
Dark Dragon Books | 48 p. | € 9,95 (SC)
Azen op succes heeft een prijs
Boven de wolken is de hemel altijd blauw, maar of de toekomst effectief ook minder grauw is, weet sergeant Lafitte even niet meer. Hij deed er lang over om een gezonde relatie van wederzijds respect op te bouwen met zijn onmiddellijke overste, luitenant Marais. Net nu die relatie is gesmeed, lijken de Duitsers de Franse aas uit de lucht te hebben gehaald. Het is nu aan sergeant Lafitte om gewoon te worden aan zijn nieuwe positie binnen het eskader en om een houding te vinden tegenover Gabrielle, de enige vrouw die voorbij Marais' verminking keek.

Er zat een sterke stijgende curve in de verhaalkwaliteit van de eerste twee delen van dit drieluik. Na eerst sterk te hebben ingezet op sfeerschepping steeg dit verhaal in deel 2 boven het cliché uit en eindigde met een stevige cliffhanger. En zo komt het dat ons verwachtingspatroon voor het slotdeel plots best hoog lag. Thierry Lamy, de scenarist van dienst, trekt zich van die druk hoegenaamd niks aan een levert simpelweg een mooi slot van zijn triptiek af.

Het tekenwerk van Cédric Fernandez vergeleken we eerder met dat van Romain Hugault. Eén respectvol trapje lager dan. We blijven erbij dat Fernandez hoe dan ook een echte luchtvaarttekenaar is die zijn plaats in dat marktsegment zeker verdient. Ook de frisse inkleuring door Franck Perrot is veel meer dan slechts een aangenaam surplusje.

Dark Dragon Books had de hardcoveredities van deze reeks wat ons betreft gerust samen mogen uitbrengen met een mooie box errond, dat had hier niet misstaan.

Hoe het ook zij, nu deze reeks zowel in softcover als hardcover is afgerond, kunnen we wel zeggen dat Vliegende Azen onze haat-liefdeverhouding met luchtvaartstrips weer wat meer naar de positieve kant heeft doen overhellen.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- juli 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: