Vliegende Azen 1-2
EERSTE TWEE DELEN VAN TRILOGIE
Vliegende Azen 1-2
KLIK
voor andere strips van
Cédric Fernandez


KLIK
voor andere strips van
Thierry Lamy
VLIEGENDE AZEN 1-2
1. Duel tussen Dwarskoppen - 2. Gabrielle

Cédric Fernandez + Thierry Lamy
Dark Dragon Books | 48 p. | € 17,95 (HC)
Op hoogte
Het aantal vliegeniersstrips schiet de laatste jaren de hoogte in. De populariteit volgt. Jachtpiloten zijn dan ook een speciaal volkje, zowat de enige mensen die geen rolberoerte krijgen na de zoveelste looping. Ze zijn een dankbaar onderwerp, die piloten. Onversaagde haantjes die elkaar op ijle hoogte proberen overtroeven in een spel op leven en dood.

Het nieuwe drieluik van Dark Dragon Books voert zo twee waaghalzen op. Sergeant Lafitte is een jonge, beloftevolle, maar roekeloze en ongehoorzame luchtacrobaat. Zijn directe overste, luitenant Marais, een gerespecteerde veteraan met een enorme staat van dienst. Berekend en teruggetrokken, cynisch door zijn oorlogswonden. Onnodig te vermelden dat dit botst. Kunnen de Duitsers gebruikmaken van de onderlinge strijd tussen deze twee Franse topjagers?

Het thema van het eerste deel blinkt niet uit in originaliteit, maar zet alles in op sfeerschepping. Dat laatste moet je wel doen, wil je opvallen tussen andere vliegeniersstrips. Je kan het conflict waarin gestreden wordt wel variëren — in het geval van dit drieluik gaat het om de Eerste Wereldoorlog — maar voor het overige blijft een luchtgevecht identiek als je niet extra sfeerschepping binnenbrengt. Dat is dus wat scenarist Thierry Lamy doet.

In het tweede deel, dat gelijktijdig met het eerste in de winkel ligt, vinden Lafitte en Marais een raakpunt in hun leven op de grond. Maar kunnen ze die besoignes aan de grond houden of nemen ze die toch mee de lucht in? Gevaar loert om elke hoek want de Duitsers zitten intussen ook niet stil...

Het tweede deel is het bewijs dat de aanpak van Thierry Lamy werkt. De sfeerschepping uit het eerste verhaal en de verhoging van de verhaalintensiteit vermengen zich tot een album dat vaart bezit en het beste laat verhopen voor het slotdeel.

Het grafische werk van Cédric Fernandez, met inkleuring van Franck Perrot, herinnert aan Romain Hugault, goed wetende dat die in dit thema eenzame hoogtes haalt. Fernandez bewijst met deze twee eerste delen alvast dat hij in het rijtje thuishoort waar onder meer ook Romain Hugault, Olivier Dauger, Carlos Puerta en Maza staan: dat van prima luchtvaarttekenaars.

Als het slotdeel dezelfde hoogte weet te houden, is dit weer een mooie aanwinst in de luchtvaartniche.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- oktober 2018