Violette Morris 2
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Violette Morris 2
KLIK
voor andere strips van
Javi Rey


KLIK
voor andere strips van
Bertrand Galic

KLIK

voor andere strips van
Kris
VIOLETTE MORRIS 2
Tweede Aanklacht: Moet en Zal Bezwijken

Javi Rey + Bertrand Galic / Kris
Dark Dragon Books | 64 p. | € 19,95 (HC)
Met forse furie en frustratie
Wie de tijden en sportresultaten achter de naam Morris bekijkt, van worstelen over discuswerpen tot wielrennen, verwacht vast dat die resultaten zijn neergezet door een boom van een vent. Alleen is Morris dat allesbehalve, Morris' voornaam is Violette.

Violette Morris is een vrouw die zich met extreem succes beweegt in de mannenwereld die het sportmilieu in de jaren 1920 en 1930 is. Maar onbegrip, spot en tegenwerking blijven ook haar deel. Is dat de reden waarom ze in de jaren 1940 rancuneus en verbitterd de kant van de Duitsers kiest? Haar jeugdvriendin Lucie Blumentahl probeert het uit te vissen.

Er hangt heel wat mysterie rond de collaboratie van Violette Morris en zelfs nog meer rond de omstandigheden van haar dood. De keuze van scenaristen Bertrand Galic en Kris (Christophe Goret) om Violettes fictieve jeugdvriendin op te voeren, is een keuze die werkt. Wel valt op dat Lucie in dit tweede deel een veel nadrukkelijkere rol speelt, waardoor het album een groter documentair gehalte heeft dan het eerste deel. De slinger is evenwel nog niet doorgeslagen.

We hebben het wel voor Javi Reys Klare Lijn. Door de keuze voor die stijl omvat de in Brussel geboren Barcelonees meteen ook de tijdsgeest van het leven van Violette Morris. Een directe stijl, erg no-nonsense, net zoals Violette Morris zelf lijkt te zijn geweest.

Ook na het tweede deel van dit drieluik blijft ons oordeel gestand: dit is een klassieke biografische strip met alle sterktes en zwaktes die bij dat genre horen. Maar het slaagt toch vooral in wat het wil doen: iets bijbrengen in een vlotte en toegankelijke stijl.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- februari 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: