Violette Morris 1
DEEL 1 VAN VIERDELIGE REEKS
Violette Morris 1
KLIK
voor andere strips van
Kris
VIOLETTE MORRIS - STRIJDEN MET ALLE MIDDELEN 1
Eerste Aanklacht

Javi Rey + Bertrand Galic / Kris
Dark Dragon Books | 72 p. | € 19,95 (HC)
Oerkracht
Het levensverhaal van de Franse Violette Morris voelt als een onwaarschijnlijk filmscript. Toch is het authentiek en dat maakt het net zo uniek. Het spreekt in veel opzichten evenzeer tot de verbeelding als dat van Mata Hari. Hun levens vertonen enkele gelijkenissen, maar toch konden Mata Hari en Violette Morris eigenlijk niet meer verschillend zijn. Violette Morris' leven was er een van uitzonderlijke tegenstellingen. Jazeker, Violette was een vrouw, maar een die er alles aan deed om niet als vrouw aanzien te worden, ze hulde zich in mannenkleren, ze liet haar borsten amputeren om in racewagens te passen, was openlijk lesbienne en deed niets liever dan zich tijdens haar uitzonderlijk sportprestaties meten met die van mannen. Ze was een uitzonderlijke atlete in verschillende disciplines, maar eveneens een hevige rookster. Ze werd levenslang nagekeken om wie ze was, maar bleek zelf ook een gruwelijke kant te hebben toen ze aan het werk ging als Gestapobeul.

Violette Morris, de gevierde Olympische atlete en societyfiguur had dus duidelijk ook een goed gedocumenteerde, getormenteerde kant. Over Mata Hari's rol als Duitse spionne tijdens de Eerste Wereldoorlog is hier en daar geleidelijk wel wat twijfel gerezen. Over Violette Morris' latere collaboratie met de nazi's, haar Gestapoactiviteiten en haar spionage is dat hoegenaamd niet het geval. Maar over haar motieven hangt nog steeds een waas van mysterie. Dat geeft mogelijkheden tot een vrije invulling.

We verwachten dat scenaristen Bertrand Galic en Kris (Christophe Goret) in de vervolgdelen in dat vacuüm zullen springen. Ze maken alvast twee verstandige keuzes. Ze vertellen Violettes verhaal niet chronologisch, maar kiezen voor een reeks flashbacks. Dat is een keuze die aangenaam leest, zo blijft het mysterie langer overeind. Bovendien hangen ze het verhaal op aan de zoektocht van de fictieve detectieve Lucie Blumentahl, die de waarheid over haar jeugdvriendin, Violette, wil achterhalen. Op die manier maken Galic en Kris duidelijk dat dit hun visie is op wat zich zou kunnen afgespeeld hebben.

We hebben het wel voor de tekenstijl van Javi Rey. Deze in Brussel geboren Barcelonees werkte eerder al met de betreurde Frank Giroud, die de makers nadrukkelijk eren in hun voorwoord. Voor Violette Morris kiest hij voor een stijl met duidelijke klare lijn-invloeden. Niet mis en passend bij het afgebeelde tijdperk. Reys eerdere werk — het Geheimen-tweeluik met Giroud, een Vrije Vlucht-album op scenario van, jawel, Gallic en Kris en een Vrije Vlucht-kortverhaal — raakten helaas niet vertaald. Gelukkig zal Dark Dragon Books nog drie vervolgdelen uitgeven over Violette Morris, dus kunnen we hem nog even aan het werk zien.

O ja, wie historisch bronmateriaal wil zien over deze vrouw die met een zelfdestructieve kracht door het leven trok, vindt heel wat foto's in het dossier van dit album.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- mei 2019