Suske en Wiske hommage 4
COMPLEET VERHAAL
Suske en Wiske hommage 4
 
SUSKE EN WISKE HOMMAGE 4
De Preutse Prinses

Paul Geerts met medewerking van Eric De Rop + Paul Geerts
Standaard Uitgeverij | 48 p. | € 7,99 (SC)
Trip down memory lane
Lambik koopt een antiek Thais masker. Al snel blijkt dit geen gewoon masker. 's Nachts begint het te praten. Aan Barabas om een en ander te verduidelijken. In geen tijd kan er gecommuniceerd worden met het masker, dat afkomstig blijkt uit het Himmapan-bos in 1868. Er is echter meer aan de hand. In dit mythische koninkrijk zoekt de zieke vorst naar een troonopvolger. Er zijn twee kandidaten: prins Siton, die een inspectieronde door het rijk maakt, en de jaloerse prins Bogdon die er alles aan doet om zijn broer stokken in de wielen te steken. Tot overmaat van ramp verdwijnt ook de verloofde van prins Siton, de knappe Minorah Kantaree. Het masker vraagt om hulp en zoals we allemaal weten kunnen onze vrienden niet weigeren. Daar begint een avontuur in het Thailand van de negentiende eeuw.

De Preutse Prinses is het eerste Suske en Wiske-album van Paul Geerts sinds diens pensioen in 2002. Wie vertrouwd is met de avonturen van Paul Geerts voelt onmiddellijk een vleug van nostalgie over zich waaien. Dat is positief, maar misschien schuilt daar ook een beetje een gemiste kans om dit album memorabel te maken. Origineel kan je De Preutse Prinses niet noemen. Elk element uit het verhaal heb je weleens eerder gelezen of tegengekomen, al dan niet in een andere vorm of in een andere setting.

Qua tekenwerk valt het op hoezeer Suske en Wiske inmiddels geëvolueerd is. Uiteraard blijft het een album op kindermaat. De figuren zitten nog steeds sterk verweven in de pols van Paul Geerts en we herkennen duidelijk de lijnvoering van inkter Eric De Rop. Als volwassene merken we al gauw inconsistenties op, vooral dan wanneer gelaatstrekken van bijvoorbeeld Lambik vertaald moeten worden op kleinere plaatjes. Hier keken we waarschijnlijk als kind over.

De Preutse Prinses is een hommagealbum, een tussendoortje, een trip down memory lane voor de fans van Paul Geerts' Suske en Wiske. Hoewel we het album zeker konden smaken, zijn we toch ook benieuwd naar de reactie van de huidige generatie lezers.
JACKY CORNELIS --- mei 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: