Suske en Wiske: Boemerang
COMPLEET VERHAAL
Suske en Wiske: Boemerang
SUSKE EN WISKE
Boemerang

Steven Dupré + Conz
Standaard Uitgeverij | 48 p. | € 7,99 (SC)
Het alfa en omega
We hebben het zwaar zitten. Al enkele dagen kunnen we maar aan één ding denken: Sidonia, waar was jij toch al die tijd? Sidonia, eindelijk komt je ware ik boven water. Donia, je bent de ultieme stripmoeder. Het nieuwe uithangbord van Parship. De Lara Croft van de Okra. Je bent het alfa en omega. En dan is er die blik die Steven Dupré je heeft gegeven! Ongelofelijk, het is precies of je leeft. Wat een vrouw!

Sidonia, je bent de absolute ster van dit verhaal. En dat is volledig de verdienste van Conz. Na te lang in de stripluwte verbleven te hebben, keert de ingeweken Oostendenaar nu via de grote poort terug. Met Boemerang levert hij een prima verhaal af. Conz blijft in dezelfde sfeer als Stichting Z, die Robbedoes van Fabrice Lebeault en Denis-Pierre Filippi, maar zijn plot is veel consistenter, grappiger en boordevol machtige actie. De twist met het waanzinserum is niet de vondst van het jaar, maar is bevattelijk voor een breed publiek. Voor ons is vooral de hele leefwereld die Conz geschapen heeft het summum. Het is een beetje Blade Runner, wat Star Wars, wat vintage Vandersteen en vooral veel Conz. En dan is er nog die vondst met die lege treinwagons en de verrassende terugkeer van je-weet-wel. Als de Jeroom van het kwaad is hij een revelatie. Vet gewoon. Oh ja, en dat einde... goed gevonden zeg! Ja, er zit echt veel in.

Oh, Sidonia. We hadden er bij willen zijn toen Steven Dupré je de eerste keer tekende voor het jaarlijkse eerbetoonalbum van Suske en Wiske. Hij vond het zelfs niet nodig je een extra welving mee te geven. Te goedkoop. Je glundert nu zoals je echt bent. Hoe geweldig Lambik en Wiske in haar stijlvolle legging er ook uitzien, jij speelt iedereen naar huis. Het hele album is trouwens de beste Dupré sinds — we overdrijven wat — de reeks Sarah & Robin. Je ziet op elke pagina dat hij zich rot geamuseerd heeft. Dat karikaturaal smoelwerk! Die expressies! Het is precies of hij al jaren de personages wou tekenen. Zalig gewoon. En dan die details! Toch wordt het geheel niet te zwaar. De naar Spanje uitgeweken tekenaar wisselt bomvolle decors af met lege waardoor er zelfs in het zwartste doemwerk lucht komt. Mooi.

Hoeft het nog gezegd? Jazeker. Met Boemerang hebben de eenmalige Sus en Wis-vaders Conz en Dupré een prachtstrip afgeleverd. Petje af, heren.
WOUTER PORTEMAN --- november 2018