Suske en Wiske 351
COMPLEET VERHAAL
Suske en Wiske 351
KLIK
voor andere strips van
Luc Morjaeu


KLIK
voor andere strips van
Peter Van Gucht
SUSKE EN WISKE 351
De Verloren van Eyck

Luc Morjaeu + Peter Van Gucht
Standaard Uitgeverij | 48 p. | € 6,99 (SC)
Een (d)Eyck van een strip
We schrijven 1428. De bonte bende maakt deel uit van het huishouden van Filips de Goede, de hertog van Bourgondië. Die laatste doet regelmatig een beroep op de diensten van Jan van Eyck, niet alleen als hofschilder, maar ook als diplomaat-spion. Als Filips hem op een dag naar Portugal stuurt om daar een portret te maken van zijn aanstaande bruid Isabella, wordt hij op alle mogelijke manieren bijgestaan door Suske, Wiske en Jerom. Lambik en Sidonia blijven het Gentse thuisfront verdedigen. Er is namelijk een troep Dolle Mina's actief die stokken in de wielen van het nakende huwelijk wil steken.

Door het verhaal direct in de vijftiende eeuw te situeren (zonder Teletijdmachinepoespas) sluit Peter Van Gucht aan bij de albums uit de klassieke Blauwe Reeks en zitten we onmiddellijk in de actie. Een vette knipoog naar een proloog uit een Bond-film leidt ons zo vanaf de eerste pagina's naadloos naar een verhaal vol intriges, passie en geslaagde jokes, al moeten we zeggen dat de bekende schilder er niet altijd even sympathiek uitkomt. De scenarist doorspekt het album ook met anachronistische verwijzingen naar de Gentse geschiedenis. Zo neemt hij onder andere de neuzekesoorlog, het circulatieplan en de Floraliën op de korrel. Luc Morjaeu kan zich in dit album vooral toeleggen op de actie en moet jammer genoeg weinig aandacht besteden aan de decors van het middeleeuwse Gent, iets wat bijvoorbeeld bij De Bibberende Bosch — waar 's Hertogenbosch prominent in beeld kwam — wel een extra troef was.

Persoonlijk vinden we deze De Verloren van Eyck een van de betere Suske en Wiskes van de laatste jaren, maar door er net iets te veel van die actuele verwijzingen en grappen in te stoppen, zal hij wellicht nooit de mythische status van een De Raap van Rubens halen.

Naar aanleiding van het van Eyck-jaar 2020 is er trouwens een speciale editie van dit album te koop in de Gentse museumshops.
MARIO STABEL --- februari 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: