Spider-Man 3-4
COMPLEET TWEELUIK
DEEL 3 EN 4 VAN ZESDELIGE REEKS
Spider-Man 3-4
KLIK
voor andere strips van
Frank Cho


KLIK

voor andere strips van
Terry Dodson


KLIK
voor andere strips van
Rachel Dodson


KLIK
voor andere strips van
Mark Millar
SPIDER-MAN 3-4
Venom Is Terug

Frank Cho / Terry Dodson / Rachel Dodson + Mark Millar
Dark Dragon Books | 56 p. | € 9,95 (SC)
Niet altijd de juiste keuze
Zoals bijna alle uitgeverijen laste ook Dark Dragon Books een coronapauze in. Gelukkig is deze pauze nu voorbij en verschijnen deel 3 en 4 van het zesdelige Spider-Man dat oorspronkelijk onder de Marvel Knights-verhaallijnen viel. Voor lezers die al jarenlang niets van een van de meest populaire superhelden ter wereld hebben gelezen, is het een goed en leesbaar verhaal. Veel bekende personages spelen een rol en je hoeft weinig voorkennis te hebben. De rode draad is de verdwijning van tante May. Behalve de zorgen die dit met zich meebrengt, heeft Spider-Man zijn handen vol aan een gevecht met Venom en diens nieuwe gastheer.

Wie bekend is met de Nederlandse uitgaven van Spider-Man in het verleden of de huidige serie in het Engels volgt, zal beamen dat korte afgeronde verhaallijnen soms lastig te vinden zijn. Vaak is voorkennis nodig en dan hebben we het nog niet over de ingewikkelde kloonsaga uit de jaren 1990. Als de uitgever om deze reden heeft gekozen voor een heruitgave, dan begrijpen we het. Bovendien gaf Dark Dragon Books al eerder verhalen van scenarist Mark Millar uit.

Kijkend naar hun andere Marvel-vertalingen vinden we de gemaakte keuzes niet altijd even logisch en soms zelfs een gemiste kans. De exacte achtergronden zijn ons uiteraard niet bekend, maar de ene keer wordt er gekozen voor een heruitgave van een verhaal dat ooit al door JuniorPress is uitgegeven zoals The Avengers: Korvac Saga en deze Spider-Man-reeks. De andere keer wordt een niet eerder vertaalde reeks, zoals Old Man Logan, terecht opgepikt uit de Marvel-catalogus. Ook Ultimate Avengers (waarvan een tweede cyclus op komst is die Dark Dragon Books zal vertalen) en zeker het Marvels-vierluik namen we graag mee uit de stripwinkel.

Toen de laatste twee Avengers-films in de bioscoop te zien waren, leek een heruitgave van het drieluik Infinity Gauntlet, Infinity Crusade en Infinity War voor de hand te liggen. Daarin speelde Thanos en zijn eeuwigheidsstenen immers een rol en de filmverhaallijnen waren hier op geïnspireerd. In plaats daarvan werd een aparte Thanos verhaallijn gekozen. Hetzelfde geldt ook voor het recent uitgegeven Black Panther. Het zijn keuzes die ons niet erg konden bekoren.

Begrijp ons niet verkeerd, we zijn blij met elke Marvel-vertaling, maar we stellen ons enkel vragen over de gemaakte keuzes. Het Marvel-aanbod is zo ontzettend groot en er zijn nog genoeg onvertaalde juweeltjes te vinden.
DAI HEINEN --- juni 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: