Spider-Man 1-2
DEEL 1 EN 2 VAN ZESDELIGE REEKS
OOK VERKRIJGBAAR ALS PAKKET
MET EX LIBRIS EN STAANDER
Spider-Man 1-2
KLIK
voor andere strips van
Terry Dodson


KLIK
voor andere strips van
Mark Millar
SPIDER-MAN
Dood Spoor 1-2

Terry Dodson / Rachel Dodson + Mark Millar
Dark Dragon Books | 56 p. | € 8,95 (SC)
Oude wijn in nieuwe zakken
Groot was onze vreugde toen we vernamen dat uitgeverij Dark Dragon Books eindelijk weer iets van onze favoriete superheld Spider-Man ging vertalen. Toen we de aankondiging beter lazen, fronsten we toch lichtelijk onze wenkbrauwen, want dit verhaal kwam ons bekend voor. Na wat zoekwerk in ons grote Spider-Man-archief kwamen we uit bij de JuniorPress-uitgaven van de serie Spider-Man nummer 106 tot 117 die verschenen tussen oktober 2004 en oktober 2005. Dit twaalfdelige verhaal wordt door Dark Dragon Books in een nieuw jasje van zes albums gestoken en dat vinden we toch een gemiste kans.

Het verhaal is zeker niet slecht maar er zijn sinds het staken van de maandelijkse Spider-Man-reeks in het Nederlandstalige gebied, bijna tien jaar geleden, genoeg interessante uitgaven verschenen. Kijk maar de Superior Spider-Manverhaallijn die Standaard Uitgeverij uitgaf tijdens hun korte Marvel-avontuur. Ook Spider-Verse en Spider-Island zijn lezenswaardige verhaallijnen. Keuze genoeg dus, maar waarom dan deze oude wijn in nieuwe zakken? Waarschijnlijk heeft het te maken met de goede verhaallijn van Mark Millar, wiens werk de uitgeverij de laatste maanden wel vaker uitgeeft. Ook tekenaar Terry Dodson is geen onbekende in ons taalgebied. De originele verhaallijn verscheen onder de Marvel Knights-lijn die in 2004 werd opgezet. De verhalen spelen zich af in het reguliere Marvel-universum maar hadden wel een hardere kant dan de reguliere uitgaven.

Schrijver Millar opent vrijwel direct met een knokpartij tussen Spider-Man en diens aartsvijand de Green Goblin. Vrij snel daarna wordt Peter Parkers tante May ontvoerd door onbekenden en dan begint de grote zoektocht. Spider-Man zoekt tevergeefs hulp bij bekende superhelden als de Avengers. Zijn ex-vriendin Black Cat schiet hem later te hulp. Tegenstanders Electro en Vulture gaan al decennia mee en spelen ook nu een rol in het geheel. Wat later in deze verhaallijn zullen er nog veel meer oude bekenden opdagen.

Tekenaar Dodson levert degelijk werk, op maar is niet van het niveau Mark Bagley, John Romita Jr. of Mike Deodato. Overigens heeft de uitgeverij op sociale media al aangekondigd dat ze de zesdelige reeks Spider-Man: Lifestory gaan uitgeven. Een keuze waar wij heel tevreden over zijn. Schrijver Chip Zadarsky en tekenaar Mark Bagley vertellen daarin een afgerond verhaal waarvan elk deel zich in een ander decennium afspeelt. Maar daarover later meer.
DAI HEINEN --- februari 2020