De Smurfen 39
COMPLEET VERHAAL
De Smurfen 39
KLIK
voor andere strips van
Miguel Díaz Vizoso

KLIK

voor andere strips van
Alain Jost


KLIK

voor andere strips van
Thierry Culliford
DE SMURFEN 39
De Vlucht van de Ooievaars

Miguel Díaz Vizoso + Alain Jost / Thierry Culliford
Standaard Uitgeverij | 48 p. | € 6,99 (SC)
Geperfectionaliseerd
In dit verhaal gaan enkele Smurfen de verjaardag vieren van magiër Homnibus. Voor verre verplaatsingen kunnen ze rekenen op de medewerking van ooievaars. In een flashback komen we te weten waar ze die hulp aan te danken hebben. Maar wanneer de Smurfen na een geslaagd feestje terug huiswaarts willen vliegen, dagen hun gevleugede taxi's niet op. Nadat er alsnog een in shock lijkende ooievaar opduikt, komen de blauwe wezentjes weldra achter de ware toedracht van de vermiste vogels. Ze zitten opgesloten bij een handlanger van Gargamel die hun kostbare eieren willen verkopen. Tijd voor de Smurfen om in actie te komen. Er wordt een groots plan uitgedokterd.

Het logo van de reeksnaam en het coverdesign is gepimpt en gemoderniseerd. Het ziet er knap uit. Vooral de opgefriste backcover, met een oudere tekening van een rij wandelende Smurfen uit de tijd dat bedenker Peyo nog leefde, staat ons heel erg aan. Puristen die een hekel hebben aan veranderingen kunnen gerustgesteld zijn: over de scenario's wordt nog steeds niet over één nacht ijs gegaan om kwaliteit te leveren en de tekeningen van de gerodeerde Miguel Díaz Vizoso zijn tot in de puntjes geperfectionaliseerd.

Toch een nieuwigheid zijn de witte lichtpuntjes in de pupillen van de Smurfen. In heel veel prenten merken we ook dat de studiotekenaars geen gemakzucht toelaten door figuren uit een bibliotheek te halen met geijkte houdingen en uitdrukkingen. Inzet en souplesse primeren. En dat zorgt alweer voor een prettig leesbaar album.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: