De Rode Ridder 266
COMPLEET VERHAAL
De Rode Ridder 266
KLIK
voor andere strips van
Fabio Bono


KLIK
voor andere strips van
Marc Legendre
DE RODE RIDDER 266
Gedoemd

Fabio Bono + Marc Legendre
Standaard Uitgeverij | 32 p. | € 6,50 (SC)
Onmisbare Allis
Het is van De Onmogelijke Opdracht (deel 257) geleden dat ondergetekende nog een album van De Rode Ridder heeft gerecenseerd en ondertussen is er heel wat gebeurd.
Of niet, het is maar hoe je het bekijkt.

Johan bracht Allis, de Uitverkorene, tot bij Merlijn. Dat bleek een therapeutische opdracht om de ridder na een kruistocht over zijn posttraumatische stress-ervaring heen te helpen. Daarmee was de rol van de eigenwijze rosse uitgespeeld. Of niet, het personage lijkt belangrijker dan de auteurs lieten uitschijnen.

Fabio Bono en Marc Legendre zijn door de wol geverfd. Terwijl de hoofdplot zich ontvouwt, wordt regelmatig een zijweg ingeslagen. Ook Gedoemd is zo'n oponthoud dat als enig doel vertier en vermaak van de lezer heeft. Deze keer vinden Johan en Allis drie zeurderige mannen, een kind en een uit de kluiten gewassen stier op hun pad. Die zijn naar een jaarmarkt onderweg en Johan besluit hen tijdens deze gevaarlijke tocht bescherming te bieden. Dat lukt niet al te best. Eerst overleven ze ternauwernood een zandstorm, de volgende dag liggen de drie zeurpieten, de keel overgesneden, dood onder hun deken. En dat is pas het begin van dit gevarieerd avontuur.

Legendre heeft het warm water niet uitgevonden. De Blauwe Heks die ten tijde van Martin Lodewijk en Claus Scholz aan de zijde van Johan streed, mag je rustig de voorloper van zijn Allis noemen. Toch heeft deze laatste op korte tijd een plaats veroverd die haar onmisbaar voor de reeks maakt. Dat is iets wat de Blauwe Heks haar niet voordeed. Is het omdat wij blij als een kind zijn met elke beetje vrouwenemancipatie, feit is dat Allis zo'n eigenwijs karaktertje is dat ons feministische kantje behaagt. Het zou echt kicken zijn, mocht Bono haar wat minder vaak halfnaakt opvoeren. Er is niks mis met een vrouwenborst, als ze maar niet te pas en te onpas uit een openvallende blouse bungelt. Dat nijgt naar stereotiepen en seksisme, iets waar we graag vanaf willen.

Wij houden van traag en sfeer en ook begrijpen we dat dertig pagina's om iets te vertellen krap is, toch beginnen we onrustig te worden. Ook wij willen weleens weten welke de werkelijke rol van Allis is. De auteurs moeten niet te lang meer wachten om dat uit de doeken te doen. Maar we treuren niet. Ondertussen zien we Allis groeien en merken we hoe zij erin slaagt de Rode Ridder te vermenselijken. Deze klassieker heeft een gedurfde facelift gekregen. Meer vastgeroeste reeksen zouden dit goede voorbeeld mogen volgen. Storm, iemand?
FLO VAN DIJCK --- mei 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: