De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 4
COMPLEET VERHAAL
De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 4
KLIK
voor andere strips van
Simon Van Liemt


KLIK
voor andere strips van
Zidrou
DE NIEUWE AVONTUREN VAN RIK RINGERS 4
Gesneuveld voor Frankrijk

Simon Van Liemt + Zidrou
Le Lombard | 56 p. | € 8,50 (SC)
Een echte Duchâteau
December 1968. De Mei 68-revolte is gaan liggen en het gewone leven gaat zijn gangetje. In het luxerestaurant in de top van de Eifeltoren zit Rik Ringers te dineren met een hoge pief. Onomwonden stelt hij voor dat de jonge gedreven journalist de edele kunst van de zelfcensuur moet uitoefenen op een dossier. Rik weigert pertinent. De waarheid heeft zijn recht. Enkele weken later komt de rijzende ster van de onderzoeksjournalistiek zelf in het oog van de storm te staan. Een concurrerende krant heeft ontdekt dat Riks vader nog leeft, dat die man bovendien een misdadiger is en dat de immer rechtvaardige pennenridder hem zelfs hielp ontsnappen. Rik moet de toorn van de publieke opinie tot de bodem ledigen, want de politie arresteert hem voor desertie. Weeskinderen zijn namelijk vrijgesteld van legerdienst, maar aangezien hij gelogen heeft en wél een nog in leven zijnde vader heeft, moet hij alsnog voor zestien maanden onder de wapens. Nog maar pas in de kazerne aangekomen, komt Rik Ringers in een wespennest terecht.

We hebben het wel voor deze doorzetting. Tekenaar Simon Van Liemt zet de geest van Tibet goed verder. Het retrostijltje ligt hem, de decors zijn gedetailleerd uitgewerkt en de personages leven meer dan ooit. Zidrou debuteerde sterk met het persiflerende, eerste deel. Maar wat bedoeld was als een one-shot of ten hoogste een tweeluik werd wegens groot succes alsnog een echte reeks. En nu botst de scenarist op de grenzen van de steriele wereld van André-Paul Duchâteau. De voormalige scenarist van Rik Ringers heeft immers een perfecte held geschapen. De ultieme eerlijkheid én intelligentie.

Anno 2020 weegt die erfenis zwaar door. Zo is Rik Ringers nog maar pas aangekomen in de kazerne of hij redt een rekruut van een pestkop. Hoe kan het anders? De andere kadetten zwijgen als vermoord, volledig onder de indruk van deze snel oordelende mannetjesputter. En zo kunnen we nog even doorgaan. Zidrou probeert Rik een extra dimensie te geven via zijn vriendin Nadine, maar in zijn compensatiedrang tovert hij Baardemakers' nichtje om tot een jaren 1980-powerchick met een torenhoge seksuele appetijt. Het Nadine-trucje wordt zo vaak gebruikt dat het belachelijk wordt.

Een Rik Ringers is en blijft echter een detectivestrip. De moordplot is oké, en is nu wel geworteld in de juiste tijdsgeest, maar helaas wordt alles te vlug en daardoor te ongeloofwaardig afgehandeld. Ironisch genoeg lijkt de strip hierdoor weer op een echte Duchâteau.

Dit album balanceert tussen kolder, detective en een retrostrip. Iets te vaak slaat de slinger door. Het resultaat is wat onevenwichtig geworden. Nochtans heeft het duo Van Liemt-Zidrou met de vorige delen bewezen dat de voortzetting zeker zijn bestaansrecht heeft. Duimen maar voor het volgende deel.
WOUTER PORTEMAN --- februari 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: