De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 3
AFGEROND VERHAAL
De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 3
KLIK
voor andere strips van
Simon Van Liemt


KLIK
voor andere strips van
Zidrou
DE NIEUWE AVONTUREN VAN RIK RINGERS 3
De Perfecte Moord

Simon Van Liemt + Zidrou
Le Lombard | 56 p. | € 7,95 (SC)
DIY
Ongevraagd iemands leven beëindigen en ermee wegkomen. Sommige mensen zouden er een moord voor begaan om te weten te komen hoe je dat doet. Op zijn minst theoretisch. Televisieseries als How To Get Away With Murder scheren hoge toppen en de true crimes-reeksen van Netflix tellen een snelgroeiend aantal titels. Zelfs Rik Ringers krijgt het druk wanneer een doe-het-zelfboekje voor moordenaars op de markt verschijnt.

De heropstart van deze klassieke reeks is intussen al aan zijn derde deel toe. Scenarist Zidrou had voor hij aan deze nieuwe start begon duidelijk de eigenschappen van de reeks onder de loep gehouden. Enkele van die elementen kregen een upgrade en zo werd de reeks een mix van oud en nieuw. Dat recept laat Zidrou nu varen. Hoogst onvoorzichtig als je het ons vraagt. Kunnen we wat we zonet lazen benoemen als een Rik Ringers? Riks rol voelt aan als een geforceerde bijrol, in zijn eigen strip nota bene. De commissaris, de belangrijkste bijrol in de klassieke reeks, is gedegradeerd tot een figurant die uiterst flauwe taalmopjes maakt. Nadine, Riks eerder platonische liefje in de hoofdreeks, heeft nu een rol die we moeilijk kunnen definiëren. Soms iemand die assertief verdachten ondervraagt, dan weer een eerder onnozele hals die zich tijdens het onderzoek voornamelijk afvraagt welk drankje ze aan het drinken is. Hoe dan ook is haar rol minstens even belangrijk als die van Rik.

De premisse, een boekje dat aanzet tot moord, past in de sfeer van de albums uit de klassieke reeks, zelfs de uiteindelijke clou doet dat. Daarvoor complimenteren we Zidrou. Maar het middengedeelte moet beter wil je als lezer de aandacht vasthouden. Het eigenlijke onderzoek naar de moorden is veeleer een non-onderzoek, de commissaris is nergens en Rik Ringers moddert maar wat aan tot vlak voor het einde.

Simon Van Liemt heeft sinds deel 1 veel vooruitgang gemaakt. Beter gekozen perspectieven en een meer nauwgezette afwerking doen de tekeningen meer eer aan.
Bij de klassieke reeks hadden we al een dubbel gevoel. Door de band genomen was de eerste reekshelft veel beter dan de tweede. De geleidelijke 'bloedarmoede' werd opgevangen door gekke plots en verwijzingen naar de reeks zelf (bijvoorbeeld deel 66, Stripmoorden). Alvast die verwijzingen zijn weer helemaal terug. De rest mag wat ons betreft toch nog even achterwege blijven.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- juni 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: