Onklopbaar 2
ALBUM MET GAGS
Onklopbaar 2
KLIK
voor andere strips van
Pascal Jousselin
ONKLOPBAAR 2
Jouw Lokale Superheld

Pascal Jousselin
Dupuis | 48 p. | € 14,95 (HC)
Antisuperheld
"It's a bird! It's a plane! It’'s a yellow overweight doofus in a cape that's too short to be fashionable but who has uncharacteristic yet incredibly hilarious super hero adventures." En dat op z'n Frans, meer dan eens met een stokbrood onder de arm. Nog grappiger dan Superdupont (Marcel Gotlib) of enige andere antisuperheld, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Soeperman (René Uilenbroek + Willem Ritstier). Want wat deze monsieur Imbattable (vandaar de i op zijn gele pakje) aka Onklopbaar zo onweerstaanbaar en ongelofelijk onwijs maakt, is dat hij een ware stripheld is, ondanks zijn buikje. Hij kan alleen in een medium als de strip zijn superkrachten waar maken.

Al in de eerste collectie korte en langere gags maakten we kennis met zijn vermogen platen, prenten en kaders te overstijgen in zijn strijd tegen gekke geleerden en poesjes die vastzitten in een boom. In het tweede boek worden dezelfde tijd- en ruimte-uitdagende trucs bovengehaald, maar doet onze held er af en toe een schepje bovenop, door bijvoorbeeld gebruik te maken van de lege ruimte rond kaders. Er is zelfs een gag waarin een extra driekwartblad een parallel universum creëert. Hij krijgt te maken met oude vijanden, zoals de nog steeds gekke geleerde en de Grappenmaker die ook de stripwetten tart door tegelijk aan de recto- als aan de versokant van de pagina aanwezig te zijn. Maar hij maakt ook nieuwe vijanden — nu ja, zij maken hem eigenlijk, want onze superheld is de beminnelijkheid zelve — en vrienden (andere personages met interdimensionale krachten). In de langste (eigenlijk iets te lange) gags klopt Onklopbaar zelfs het Amerikaanse superheldendom.

Onklopbaars avonturen zijn een frisse verschijning. Album 2 heeft uiteraard niet het verrassingseffect van het eerste, maar is minstens even grappig. Benieuwd of Pascal Jousselin de inspiratie voor nog meer originele grappen blijft vinden. Dat zou van hem een ware stripheld maken!
KOEN DRIESSENS --- mei 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: