Onklopbaar 1
ALBUM MET GAGS
Onklopbaar 1
 
ONKLOPBAAR 1
Gerechtigheid en Verse Groente

Pascal Jousselin
Dupuis | 48 p. | € 13,95 (HC)
Spel zonder grenzen
En we gaan van links naar rechts, van boven naar onder, maar steeds van links naar rechts. Ja, de Europese wetten van het striplezen liggen al vele jaren vast. En hoe verder je leest, steevast van links naar rechts, hoe meer de tijd opschuift. In manga's kan dit een schamel minuutje zijn, maar in Europese strips kan er gerust enkele uren, ja zelfs dagen tussen twee opeenvolgende prentjes zitten. Het wonder van de tekstkadertjes, weet je wel. Er zijn nog meer wonderlijke axioma's in de negende kunst. Onze stripgeest begrijpt het al wanneer een personage in het eerste prentje zegt dat hij zal voorlezen uit een boek je het daaropvolgende prentje een scène uit dat boek getekend ziet. Het kan nog complexer. Als een personage naar rechts kijkt, is de kans groot dat de scène in het volgende prentje wat later in tijd en ruimte plaatsvindt. Kijkt hij opvallend naar links, zou er een flashbackje kunnen aankomen. Jaja, striplezen is een vak dat je pas beheerst door veel te lezen. Lol.

De stripsuperheld Onklopbaar zet al die wetmatigheden op de helling. Er is geen verleden en geen heden. Voor hem is tijd ruimte en ruimte tijd. Zo kan onze no-nonsense held een balletje gooien vanuit het vijfde prentje naar het prentje boven hem en vangt hij het daar op. Straf. Initieel doet dit spel zonder stripgrenzen wat pijn aan onze hersenen, maar al snel zitten we te schaterlachen door de geweldige vondsten.

Tekenaar-scenarist Pascal Jousselin beseft dat zijn trucjes duidelijk moeten zijn en houdt de tekeningen zo eenvoudig mogelijk. Minutieus en enorm doordacht bouwt hij zijn platen op. Een basis-wafelijzerstructuur zorgt voor een duidelijke kadrering. De tekeningen zijn in een even duidelijke, klare lijn. De tekstballonen zijn perfect geplaatst. Dit ziet er eenvoudiger uit dan een Jommeke, maar dat is buiten de superstripheld gerekend die geweldig freestylet op en door de platen.

Helaas is niets zo eentonig als de voorspelbaarheid van onvoorspelbare visuele grappen. Gelukkig vond Pascal Jousselin, net zoals Merho in Album 26, nog andere stripwetten die hij kon breken. Rustig voert hij die op via andere helden. 2D-boy is onze favoriet. Voor hem bestaat er geen diepte waardoor hij dingen uit wat wij de achtergrond noemen, kan vastnemen en even groot op de voorgrond plaatsen. Super. Door die vondsten blijft het album even boeiend en verrassend als op de eerste pagina's.

Onklopbaar is een verademing in het humorgenre. Als allergrootste superheld ontsnapt hij als enige aan de wetmatigheid van de negende kunst. Je moet het maar doen. Topalbum!
WOUTER PORTEMAN --- augustus 2019