Mutations 2
SLOT VAN DE CYCLUS
Mutations 2
KLIK
voor andere strips van
Fred Simon


KLIK
voor andere strips van
Léo

KLIK

voor andere strips van
Corine Jamar
MUTATIONS 2
Fred Simon + Léo / Corine Jamar
Dargaud | 64 p. | € 8,50 (SC)
Op zijn minst interessant
Als we even teruggrijpen naar onze bespreking van het eerste album hadden we het vermoeden dat het Witte Leger (onder leiding van van Sara Trump) en de beruchte firma Algopower de handen in elkaar geslagen hadden om de wereldbevolking verder te decimeren door een mondiale hongersnood en de daarbij gepaard gaande politieke crisis uit te lokken. Opdracht dus voor Romane Pennac en Brahim El Malik (terug opgevist door de VN na een kortstondige carrièrewissel als privédetectives) om dit te verhinderen.

Welnu — spoiler alert — we hadden toch wel gelijk zeker. We zien immers hoe Sara Trump (dochter van de omgekomen Charlton Trump) samen met Vanessa Dorrington, weduwe van de eveneens omgekomen Paul Dorrington sr., zich op alle vlak inspannen om Paul Dorrington jr., huidig CEO van Algopower, voor hun kar te spannen. De alliantie tussen het Witte Leger en Algopower bestaat reeds, maar alles zal eenvoudiger worden als het topmanagement onvoorwaardelijk meestrijdt om de vroegere blanke (of moeten we witte zeggen?) suprematie te herstellen.

Ondertussen zet Romane haar onderzoek in Brazilië verder. Ze moet Elisa opsporen die in contact staat met het meerminnetje Oceane uit de vorige cyclus, Mermaid Project, en de dolfijn Delphis. Communicatie met de moorddadige walvisachtigen is immers essentieel en daar zal de vertaalcomputer een grote rol in spelen. Brahim en Krüger gaan op hun beurt op onderzoek uit in de cold spot om de geheime basis van het Witte Leger op te sporen. Al vlug komen ze te weten dat de blanke fanatici uiterst goed georganiseerd zijn. Door de succesvolle zoektocht van Romane enerzijds en het bestaan van een geweten bij Paul Dorrington anderzijds komen er breuken in de alliantie tussen de walvisachtigen en Algopower. Tegelijkertijd is er een succesvolle VN-inbraak in de geheime basis, waarbij Sara en Vanessa ontsnappen met de indrukwekkende duikboot Charlton Trump. Of toch niet?

We blijven herhalen dat we de nieuwe wereldorde in Mermaid Project en Mutations op zijn minst interessant vinden. We krijgen immers een eerste beeld hoe het is om als minderheid door het leven te gaan. Soms is dit gegeven in combinatie met de mutatie van de dieren een beetje over-the-top, maar echt ongeloofwaardig wordt het (net) niet. Opdracht voor Leo en Corine Jamar om deze grens niet te overschrijden want "het zou weleens zo kunnen worden" is net een van de sterke punten van deze reeksen.

En dat Fred Simon een zeer goede tekenaar is, met heel veel aandacht voor compositie en uiterst verzorgde decors, wisten we al. We staan klaar om Romane en Brahim (hoe langer, hoe meer sidekick) te volgen bij hun nieuwe avonturen.

O ja, niet vergeten, zoek geen ruzie met potvissen.
JOHAN DECLOEDT --- augustus 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: