Mutations 1
DEEL 1 VAN CYCLUS IN DRIE DELEN
Mutations 1
KLIK
voor andere strips van
Fred Simon


KLIK
voor andere strips van
Léo

KLIK

voor andere strips van
Corine Jamar
MUTATIONS 1
Fred Simon + Léo / Corine Jamar
Dargaud | 64 p. | € 7,95 (SC)
Nomen est omen
Na de succesvolle vijfdelige cyclus Mermaid Project verwelkomen we de terugkeer van scenaristen Léo en Corine Jamar op tekeningen van Fred Simon met hun tweede cyclus
Mutations.

Nomen est omen want de walvisachtigen, van oudsher eerder vredelievende zoogdieren, zijn immers gemuteerd in ware oorlogsmachines. Waar ze het in een eerste fase met brute kracht opnamen tegen de vissersboten en na eerste aanvallen afgeslacht werden met machinegeweren en kanonnen, hebben ze zich op hun beurt U-bootgewijs bewapend met torpedowerpers. De VN staan voor een raadsel en zien geen andere uitweg dan het terugroepen van Romane Pennac en Brahim El Malik in actieve dienst. Het kost kolonel Lana Okasha (de ex van Brahim) enige overtuigingskracht om ons duo terug voor de VN te laten werken, maar uiteindelijk gaan ze overstag en samen met oude bekende Kruger nemen ze de uitdaging aan. Het onderzoek leidt hen naar Maputo, hoofdstad van Mozambique en dichtbij de daar sinds twee eeuwen gelegen cold spot. Een ijskoud, onherbergzaam, maar zeer rijk visgebied. Terwijl Kruger info tracht te krijgen bij de plaatselijke ondergrondfiguren, kiezen Romane en Brahim het ruime sop met hun gekende vertaalcomputer. Agressieve orka's maken brandhout van hun schip, maar uiteindelijk worden ze dankzij iets vredelievender vrouwelijke orka's en een dierenfotograaf met sledehyena's gered. In eerste instantie lijken ze geen stap verder gekomen te zijn in hun onderzoek, maar de donkere relaties van Kruger zorgen alsnog voor een doorbraak. Het vermoeden rijst dat het Witte Leger (onder leiding van Sara Trump — nomen est omen, bis!) en de beruchte firma Algopower de handen in elkaar geslagen hebben om de wereldbevolking verder te decimeren door een mondiale hongersnood en de daarbij gepaard gaande politieke crisis uit te lokken.

Het universum van Mutations is reeds gekend. Blanken vormen ditmaal de gediscrimineerde minderheidsgroep en de klimaatopwarming heeft duidelijke gevolgen. Zoet water is een kostbaar goed. Europa is onderontwikkeld gebied. Auto's zijn er schaars, paard en kar zijn terug de standaard geworden, bedrijven bezondigen zich aan foute genetische experimenten, metaan is een wijdverspreide brandstof, diersoorten muteren en de VN proberen grip te krijgen.

Dit universum leek ons in Mermaid Project schrikwekkend realistisch en zette ons aan het denken over de (nabije?) toekomst van onze planeet en zijn bewoners. We blijven nadenken, maar het wordt wel uitdagend om niet in onze fantasymodus terecht te komen.
In ieder geval is Simon een zeer goede tekenaar met heel veel aandacht voor compositie en uiterst verzorgde decors, perfect ingekleurd door Jean-Luc Simon. Kortom, het verhaal sleept je mee, maar toch lees je langzaam om geen enkel detail te missen.

En ja, we zijn benieuwd naar het vervolg en de afloop van deze driedelige cyclus.
JOHAN DECLOEDT --- september 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: