Marshal Bass 5
COMPLEET VERHAAL
Marshal Bass 5
KLIK
voor andere strips van
Igor Kordey

KLIK

voor andere strips van
Darko Macan
MARSHAL BASS 5
De Engel van Lombard Street

Igor Kordey + Darko Macan
Silvester | 56 p. | € 17,95 (HC)
In het nauw
Marshal River Bass stelt een confronterende terugkeer naar zijn thuis nog even uit en belandt tijdens zijn zwerftocht in Philadelphia waar net de Wereldtentoonstelling van 1876 plaatsvindt. Bass eet er niet alleen voor het eerst een banaan (met schil en al), hij krijgt ook te maken met rechtstreeks racisme. Terug naar af om aan te tonen dat hij een hoeder van de wet is. Die kans krijgt hij wanneer een gruwelijk verminkte, eenogige veteraan van de Burgeroorlog een huurmoordenaarscontract uitvoert. Hun pad kruist elkaar al snel, waarbij de veteraan een te duchten tegenstander blijkt. Tegelijk ziet Bass ook door diens oog wat voor ellende er heerst.

De jaarlijkse afspraak met Marshal Bass bevalt ons prima. Het brutale, donkere tekenwerk van Igor Kordey strookt met de bikkelharde aanpak van scenarist Darko Macan. Keer op keer komt Bass in het nauw en vraag je je werkelijk af hoe hij zich daar weer uit kan redden. In het vorige deel zat hij nog als infiltrant in de gevangenis. Nu legt zijn positie als zwarte in een "beschaafde", blanke wereld vooral bloot dat de vooruitgang dan wel op technologisch en andere gebieden voor beterschap zorgt en het Wilde Westen terugdringt, maar pure haat in de vorm van racisme een moeilijker uit te roeien kwaad is.

Eerst zou de reeks uit drie delen bestaan, daarna zes, maar ook dat lijkt geen zekerheid meer. Eerder dit jaar lanceerde hetzelfde auteursduo de reeks Colt & Pepper bij de Franse uitgeverij Delcourt. Daarin tappen ze uit een compleet ander vaatje door te putten uit het piraten- en fantasygenre. De eerste kritieken zijn veelbelovend. Ook iets voor Silvester?
DAVID STEENHUYSE --- april 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: