Marshal Bass 4
DEEL 4 VAN ZESDELIGE REEKS
Marshal Bass 4
KLIK
voor andere strips van
Igor Kordey

KLIK

voor andere strips van
Darko Macan
MARSHAL BASS 4
Yuma

Igor Kordey + Darko Macan
Silvester | 56 p. | € 17,95 (HC)
Raderwerkje
In de gevangenis van Yuma is de voor fraude veroordeelde politicus Boss Powell heer en meester. Hoewel hij een gevangene is, eten de cipiers en de kolonel die de gevangenis bestuurt, uit zijn hand. Powell kan nog steeds zijn geld aanspreken om zijn gevangenisstraf zo comfortabel mogelijk uit te zitten. Deze situatie zint een zwart congreslid niet. Hij draagt River Bass op om als gevangene te infiltreren en een einde te maken aan Powells voorkeursbehandeling. Mocht er Bass iets overkomen, zou dat volgens zijn opdrachtgevers niet eens een groot verlies zijn. Bass komt terecht in een biotoop waar het recht van de sterkste geldt. Bass is slim, maar Powell doorziet hem al snel terwijl een oude bekende de marshal herkent. Bass is gelukkig ook sluw en sterk, maar het is geen pretje om tussen honderden vijandige gevangenen in wrede omstandgheden opgesloten te zitten en nog een missie moeten uitvoeren.

Wat een geweldig brutale westernreeks is dit toch. De tekeningen van Igor Kordey lijden soms onder haastwerk, maar hij weet hoe hij een betekenisvolle beeldregie moet voeren om voor de nodige impact te zorgen. Tussen de wrede scènes met martelingen, gevechten en bloedige afrekeningen is er wonderwel ook ruimte voor heerlijk cynisme en een verrassend komische noot. Dan denken we meteen aan de gevangene die met zijn hoofd vast komt te zitten in de tralies van de cel waarin hij met Bass en anderen op een veel te kleine oppervlakte opgesloten zit.

Darko Macans scenario is op en top bikkelhard. Het veelvoud aan persnages beheerst hij uitermate. Het raderwerkje draait vloeiend van begin tot einde. Prima western, nu al vier delen lang.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: