Man van het Jaar 12
COMPLEET VERHAAL
Man van het Jaar 12
KLIK
voor andere strips van
Filip Andronik


KLIK
voor andere strips van
Jean-Pierre Pécau
MAN VAN HET JAAR 12
1927 - De Robot van Metropolis

Filip Andronik / Senad Mavric + Jean-Pierre Pécau
Daedalus | 56 p. | € 17,95 (HC)
Interesse voor Lang
Metropolis is een expressionistische filmklassieker van Fritz Lang uit 1927. De robot in die film inspireerde velen, onder wie de designers van Star Wars voor C-3PO. Maar wie zit verscholen achter het goudkleurige metaal? Dat verzint Jean-Pierre Pécau in Man van het Jaar deel 12.

Het album handelt echter meer over regisseur Lang, en zijn genoodzaakte samenwerking met de nazi's om de toenmalig duurste Duitse film aller tijden gefinancierd te krijgen, dan over de toevallig gevonden typiste Brigitte Helm die voor robot moet spelen. Door die keuze verliest de gedoodverfde kandidate Leni Riefenstahl de rol. Geen nood, ze gaat zelf de geschiedenis in als een briljante regisseur, helaas ten dienste van de nazi's. Fritz moet de schijn ophouden en opdraven op nazibijeenkomsten — waar hij als enige zijn rechterarm niet strekt (een sterk beeld!) — maar in feite bereidt hij zijn vlucht uit nazi-Duitsland voor. Het wordt hem namelijk te heet onder de voeten. Rudolf Hess, die over Fritz' carrière beschikt, wil de regisseur chanteren, maar Fritz laat het daar niet bij. Hij beraamt een tegenzet. Hij krijgt gelukkig alle steun van een intelligente medestander: zijn vrouw.

Het maken van de film Metropolis en het leven en werk van de oostenrijker Fritz Lang is op zich al een stripreeks waard. Films als Die Nibelungen, Dr. Mabuse en M (een rechtstreekse inspiratiebron voor Edgar P. Jacobs' Het Gele Teken) horen tot de filmschool met stilistisch grensverleggende vondsten. Pécau slaagt erin om interesse voor de man te wekken in een voor hem lastige periode. Het realisme van Filip Andronik (zie ook het vorige album in deze reeks) en Senad Mavric overtijgt het niveau van het natekenen van foto's. Vooral hun versies van filmbeelden zijn indrukwekkend en doen ons zin krijgen om nog eens te genieten van het werk van Fritz Lang, ook al is de oorspronkelijke versie van Metropolis voor een kwart verloren gegaan door onder meer knipwerk van de nazi's.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: