Man van het Jaar 11
COMPLEET VERHAAL
Man van het Jaar 11
KLIK
voor andere strips van
Céka
MAN VAN HET JAAR 11
1886 - De Muze die het Vrijheidsbeeld Bezielde

Filip Andronik + Céka
Daedalus | 56 p. | € 17,95 (HC)
Zoektocht
De dame die nabij New York op een eilandje staat met een toorts in de ene hand en een boek in de andere, is Frans. Dat wist je wellicht wel. Maar wie stond model voor dat standbeeld van kunstenaar Bartholdi? In dit album passeren enkele vrouwen de revue, van een meisje dat hij wijsmaakt dat hij met haar zal trouwen over een prostituee tot zijn bloedeigen, bazige moeder. Het lukt hem maar niet om het juiste gezicht te boetseren voor het beeld waaraan hij in 1865 begon en pas meer dan twintig jaar later mee klaar was. Wanneer hij terug oog in oog staat met het meisje dat zijn moeder afkeurde, voel je al aan dat er een doorbraak komt, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Céka presenteert een redelijk rechttoe rechtaan verhaal zonder al te veel franjes. Een kunstenaar en zijn zoektocht naar de juiste muze voor de perfecte creatie, meer houdt het niet in. Daarom ook dat het zo vlot leest. Een gespannen relatie met zijn moeder, het komen en gaan van allerlei vrouwen als wisselende factor. Dat is eenvoudig van opbouw en tegelijk o zo sterk.

Het realisme van Filip Andronik is inwisselbaar met de tekeningen van veel striptekenaars die zich laten inhuren voor tal van conceptreeksen. Er schuilt amper gevoel in zijn figuren. Het ontbreekt hen aan een ziel, net zoals de mislukte sculpturen van het gezicht waar Bartholdi zo wanhopig naar zoekt.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: