De Kronieken van Amoras 6
COMPLEET VERHAAL
De Kronieken van Amoras 6
KLIK
voor andere strips van
Charel Cambré


KLIK
voor andere strips van
Marc Legendre
DE KRONIEKEN VAN AMORAS 6
De Underdog

Charel Cambré + Marc Legendre
Standaard Uitgeverij | 48 p. | € 7,99 (SC)
Uitdaging gezocht
Suske laat tijdens een dispuut z'n vuisten spreken en dat wordt door een organisator van cage fights opgemerkt. De man beweert dat onze held uit het juiste hout gesneden is om in het illegale circuit makkelijk geld te verdienen. Tante Sidonia kan financiële steun gebruiken, dus happen Suske en Wiske toe. Een megalomane Chinees raakt geïntrigeerd, maar om een andere reden: hij heeft een cadeautje op het oog voor een magistraat die z'n handtekening onder een bouwaanvraag moet zetten. Dan moet een van zijn kampioenen Suske wel eerst hersendood meppen.

Duidelijker kan niet, De Kronieken van Amoras zijn niet de stripjes waarop Peter Van Gught en Luc Morjeau de kindjes vier keer per jaar trakteren. De Kronieken van Amoras is grimmiger en onheilspellender dan de rode reeks (voor zover die nog rood is), maar het is niet de Amoras waarmee Charel Cambré en Marc Legendre vriend en vijand omver bliezen. Er lijkt bewust gekozen om een andere weg in te slaan, het resultaat heeft voor- en tegenstanders.

De reeks Amoras werd met veel bombarie gelanceerd, groeide uit tot een hype, maar dat leidde niet tot een revaluatie van het product. De bundeling van de zesdelige cyclus en the making off waren prullen, geen kroon op het werk. Voor De Kronieken van Amoras werd in een eerste stadium het aantal pagina's drastisch teruggeschroefd, nu lijkt ook de focus verlegd. Sinds Gardavu! krijgen we afgeronde en losstaande verhalen. Daarenboven komt elk nieuw album zonder ondersteuning in de verkooppunten terecht. Rekent Standaard Uitgeverij op zelfredzaamheid van haar series? Dat zou riskant zijn.

De Underdog heeft alles om kieskeurige lezers te vermaken én het is een echte, zij het wat donkere Suske en Wiske. Dat is een tour de force. Niettegenstaande de realistische scenario's, het verschil van tekenstijl en de leeftijd van de hoofdrolspelers, slagen de makers erin ons het gevoel te geven dat zij met de onvervalste Vandersteen-personages werken. Overigens past de gewetenloze schurk met zijn onhaalbare plannen voor het Antwerpse Chinatown perfect in het plaatje. De auteurs situeren hun De Kronieken van Amoras steeds nadrukkelijker in de geboortestad van Willy Vandersteen en de bijhorende couleur locale draagt bij aan het welslagen.

Het voortbestaan van deze reeks is gerechtvaardigd, maar met de keuze voor losstaande verhalen maken de auteurs het zich nodeloos lastig. De Amoras-cyclus was vernuftig opgebouwd en ook grafisch verbluften de albums keer op keer. Verbluffen doet De Kronieken van Amoras niet en dat is geen noodzaak, maar de auteurs moeten de kans krijgen om zichzelf en hun publiek uit te dagen. Amoras is een schatkamer, dat heeft de driedelige cyclus De Zaak Krimson manifest aangetoond. Verder gaan op die weg en uit die rijkdom putten, zou een evidentie moeten zijn.

Nieuwkomers die getriggerd worden, maar niet kunnen volgen, kopen toch gewoon de voorgaande delen. De economie moet draaien, jongens.
FLO VAN DYCK --- mei 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: