De Kronieken van Amoras 3
SLOT VAN DE CYCLUS
De Kronieken van Amoras 3
KLIK
voor andere strips van
Charel Cambré


KLIK
voor andere strips van
Marc Legendre
DE KRONIEKEN VAN AMORAS 3
De Zaak Krimson 3

Charel Cambré + Marc Legendre
Standaard Uitgeverij | 56 p. | € 6,99 (SC)
Een 'straffe' strip met vertrouwde ingrediënten
"Ik verveel me dood, Achiel. Buiten de territoriale wateren blijven om niet opgepakt te worden, is minder plezierig dan ik dacht." In tijden waarin nieuwsberichten al geschreven zijn voor de feiten zich voordoen, is 'wachten op iets' een bijzonder exotisch gegeven geworden. Edoch: exotisch is leuk. Het bewijs daarvan: dat het wachten op De Kronieken van Amoras 3: De Zaak Krimson 3, na acht maanden stevig beloond wordt.

De ingrediënten van De Kronieken zijn intussen bekend. Na een saga in zes delen spitten Marc Legendre (scenario) en Charel Cambré (tekeningen) gestaag verder in het verleden én de toekomst van de personages uit de Amoras-reeks. De intriges breiden uit en de kans dat het nog 'goedkomt' met de wereld slinkt met de minuut. Krimson lonkt onafgebroken naar de macht. Hij ontziet daarbij niets of niemand. Dit derde luik is voor het grootste stuk aan hem gewijd.

Het verhaal borduurt verder op waar deel 2 eindigde. We zitten doodgewoon thuis bij professor Barabas, die zich ontfermt over de sjofele, drankverslaafde Lambik. Als jonge kerel heeft die nog rondgehangen in het onooglijke Piscine-les-Bains en er Krimson ontmoet. De ontmoeting was bepalend voor de lotgevallen van Suske en Wiske en hun achterban, op Amoras en daarbuiten.

Uitgerekend Suske en Wiske raakten in De Kronieken 2 in het bezit van een geheim en belangrijk koffertje van Krimson. In De Kronieken 3 'ontwaken' ze na een confrontatie in het heden: het koffertje is zoek en in geen tijd staan Sus en Wis weer oog in oog met trawanten van witteboordcrimineel Allonso Troce. Ook hij aast op dezelfde buit en zet daarvoor de grove middelen in: de androïde Diez, cyborg Slugger en hi-tech toepassingen om elke vorm van tegenstand een kopje kleiner te maken.

Na deze explosieve opening, serveren Legendre & Cambré ons in deze derde kroniek een uitgekiende terugblik op de historische ontmoeting tussen Lambik en Krimson in Piscine-les-Bains. Die connectie dwingt professor Barabas om vanuit het heden (nog maar eens) op onderzoek te gaan en de waarheid over Krimsons verleden te proberen achterhalen. Een trip met de teletijdmachine levert hem nieuwe info over badass Krimson op (schizofreen, epilepticus), maar genereert ook vragen. Barabas moet beslissen tot hoe ver hij kan gaan, en of hij het tij nog kan keren voor de vrienden en vijanden van Amoras in de toekomst.

De verwikkeling in de verwikkeling, het complot in het complot: De Zaak Krimson goochelt met het gegeven alsof het niets is. Figuren als Jérusalem en Léonie maken terug hun opwachting: als vrouwen zijn ze sleutelpersonages voor de keuzes die hunkerende mannen (Lambik en Krimson) maken. De uitkomst is vaak een tikje anders dan die mannen voor ogen hadden: ook die twist bepaalt de koers van de derde Amoras-kroniek, die dreiging en spanning ademt van de eerste tot de laatste pagina.

De Zaak Krimson bevat net zoals de voorgaande albums heel wat tijdssprongen, maar ze zijn naar ons gevoel iets ruimer getimed dan in De Kronieken deel 1 en 2. Het gezapigere tempo vergroot het leesplezier en geeft de lezer adem én tijd om nog meer na te denken en zelf linken te leggen. Dat clevere cadeau wordt geserveerd te midden van stevig vuurwerk en bloedstollende en grappige intriges.

We quoteren De Kronieken van Amoras 3 — het "einde van deze cyclus" — om al die redenen als straf. Straf omdat scenarist en tekenaar opnieuw een verhaal met ragfijne vertakkingen in woord en beeld hebben gegoten. Straf omdat we weten wat er in het verleden speelde en toch op het verkeerde been gezet worden. Straf omdat de flauwe moppen van Lambik ("Ik word gezocht omdat ik tekenen van menslievendheid vertoon") heerlijk indruisen tegen de doortraptheid van Krimson ("Waar kun je beter beginnen dan tussen de lijken als je rotslecht wilt worden?"). Maar vooral: straf omdat fake news, A.I., hersenchirurgie en het duivelse nummer 666 hun plek vinden te midden van een verhaal dat ooit heel gewoon bij Suske en Wiske begon. Die Suske en Wiske zijn volwassen geworden, maar de ondeugendheid en zin voor avontuur hebben ze niet laten varen. De formule is quasi onuitputtelijk en Legendre en Cambré verzilveren ze zonder ooit cheap te worden. We kijken dus — of wat dacht je? — reikhalzend uit naar een volgende cyclus. Sommige verhalen zijn immers té plezant om ergens te eindigen.
BENEDIKTE VAN EEGHEM --- juni 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: