Kolonisatie 3
DEEL 3 VAN VIJFDELIGE REEKS
Kolonisatie 3
KLIK
voor andere strips van
Vincenzo Cucca


KLIK
voor andere strips van
Denis-Pierre Filippi
KOLONISATIE 3
De Levensboom

Vincenzo Cucca + Denis-Pierre Filippi
Dark Dragon Books | 48 p. | € 8,95 (SC)
Retro-sf
Pech. Zo zou je het kunnen noemen. Duizenden kolonisten zijn rond 2100 in gigantische ruimteschepen gestapt in de hoop nieuwe leefbare planeten te kunnen ontdekken. Het werd een immens fiasco. Vele schepen zijn vernietigd in meteorenregens, gecrasht of op drift geraakt. Sindsdien speuren ruimtepiraten het heelal af op zoek naar deze schepen. De hibernatiekuipen van de gestorven kolonisten zijn vandaag immers goud waard. Ze zijn een soort drugcabines waar je ideaal in kunt wegdromen. De kolonisten hadden dubbele pech. Na hun vertrek is de aarde in contact gekomen met het Atil-ras en deze vriendelijke aliens hebben de mens hun wormgattechnologie uitgelegd. Sindsdien kunnen ook de menselijke ruimteschepen grenzeloos reizen, los van de tijd. Vandaag, honderdtwintig jaar later, heeft het aardse regeringsagentschap verschillende politie-eskaders, steeds bijgestaan door een Atil, die de gecrashte arken moet bergen.

In dit derde deel van het vijfluik heeft het team rond ruimteagent Milla een noodsignaal van een kolonisatieschip opgevangen op de waterplaneet X42F. Maar eenmaal daar aangekomen bleek het een val te zijn van een groep ruimtepiraten. Al snel komen beide partijen met getrokken wapens tegenover elkaar te staan. Stilaan komt de alien uit de mouw. De piraten voeren een strijd tegen de Atils die ze verdenken de boel te belazeren. Een gerucht, een zoveelste complottheorie, volgens Milla die zelf heeft ervaren hoe de piraten te keer gaan op de neergestorte schepen.

Na een te druk eerste deel een een uitstekend tweede deel schakelt scenarist Denis-Pierre Filippi alweer een intrigeversnelling hoger. Deel 3 begint hierdoor helaas te warrig, maar herpakt zich om weer beloftevol te eindigen. Hopelijk houdt Filippi voor de vervolgen het motto "minder is meer" aan. We zullen dit snel te weten komen, want deel 4 verschijnt nog deze maand in het Frans. Wat het ook wordt, Kolonisatie blijft een stripreeks die we van nabij blijven volgen. De tekeningen van de Italiaan Vicenza Cucca scoren bij ons fors veel punten. Helemaal anders dan zijn sf-dierenstrip Pandamonium en het komisch-erotische Hot Charlotte koos hij nu voor een bomvolle realistische retrostijl. De heftige inkleuring verwijst naar Gigantik, Tährn of recenter nog Aâma en Renaissance. En zo sluit Kolonisatie helemaal aan bij de revival van de jaren 1970-sciencefiction.

Kolonisatie is een geweldige terugkeer naar de klassieke sf. Voor de fans van barokke, propvolle strips.
WOUTER PORTEMAN --- februari 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: