De Grote Zeeslagen 11
COMPLEET VERHAAL
De Grote Zeeslagen 11
KLIK
voor andere strips van
Jean-Yves Delitte
DE GROTE ZEESLAGEN 11
De Bismarck

Francesco Lo Storto + Jean-Yves Delitte
Glénat | 48 p. | € 17,95 (HC)
Supporteren
Soms is het leven van een striprecensent kinderlijk eenvoudig. Dit album is top. Koop en geniet. Voilà. We vrezen echter dat onze hoofdredacteur Kerberos-gewijs deze korte bespreking niet zomaar zal laten passeren en daarom breiden we noodgedwongen maar graag onze bespreking uit.

Maar eerst even een bekentenis. In onze jeugd hebben we de nobele kunst van modelbouw beoefend en een aantal slagschepen nagebouwd. Onze favorieten waren de Yamato, de USS Missouri (Big Mo) en uiteraard de Bismarck. Zonder ons van nazisympathieën te mogen verdenken, moet de onbevooroordeelde toeschouwer toegeven dat dit een fenomenaal mooi slagschip was. Brute kracht meets überdesign. Maar goed, we bespreken hier niet de scheepsbouwwerven van nazi-Duitsland, maar wel het album over de ondergang van de Bismarck.

De conceptreeks De Grote Zeeslagen is ondertussen aan zijn elfde aflevering toe. Bij het besluit van onze bespreking van het vorige deel, Salamis, bleven we, ondanks onze teleurstelling over zowel tekeningen als uitwerking van de historische feiten, uitkijken naar het volgende deel. En het is — nu ja — een schot in de roos. Jean-Yves Delitte tekent en vertelt de laatste vier dagen van dit slagschip vanuit de ogen van Matroos 1ste klasse Ludovic Dekoning en zijn vriend Adolf. We beginnen het verhaal op 24 mei 1941 tijdens de operatie Rheinübung, waarbij de Bismarck en de Prinz Eugen de geallieerde konvooien in de Atlantische Oceaan het leven zuur moeten maken. Er komt een schermutseling met de Britse slagschepen Hood en Prince of Wales, waarbij de eerste tot ontzetting van de Britten tot zinken gebracht wordt en de tweede gehavend het strijdperk moet verlaten. Maar ook de Bismarck deelt in de klappen met het verlies van de radar en een lek in de brandstoftanks. Admiraal Lütjens beslist dan om de Prinz Eugen alleen verder op jacht te laten gaan en om de Bismarck voor herstelling naar Frankrijk te laten varen. En zo wordt deze doelwit nummer 1 voor de Royal Navy... Een eerste aanval met torpedovliegtuigen (dubbeldekkers Fairey Swordfish!) levert weinig op, maar een volgende zorgt voor onherroepelijke schade aan de roeren waardoor de reus enkel nog rondjes kan draaien. Het Britse flottielje, met onder andere de Prince of Wales, de King George V, de Repulse en het vliegdekschip Victorious kunnen dus naar hartelust het aangeschoten wild bestoken. Op 27 mei 1941 om 8.47 uur brandt de strijd los en nauwelijks een halfuur later is het eens zo trotse slagschip nog slecht een drijvende hoop schroot. Na onophoudelijke beschietingen verdwijnt uiteindelijk de Bismarck en het overgrote deel van haar bemanning in de golven...

We hebben al heel wat verstripte historische verhalen gelezen, maar de opbouw van dit verhaal met de perfecte afwisseling tussen de Britse en Duitse verhaallijnen, tussen actie en persoonlijke scènes, maken het tot een zeer leesbaar geheel. We supporteren voor de Britten, maar leven ook mee met de Duitse matrozen. Rest ons nog ook inkleurster Douchka Delitte te feliciteren.

De cover is grand cru Delitte. De rest van het album ook.
JOHAN DECLOEDT --- juni 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: