Gilles Durance 3
COMPLEET VERHAAL
Gilles Durance 3
KLIK
voor andere strips van
Callixte
GILLES DURANCE 3
De Vlucht van de Concorde

Callixte
Uitgeverij HUM! | 56 p. | € 8,99 (SC)
Inhoud overtreft personages
In de winter van 1968 staat de ontwikkeling van de Franse Concorde, het eerste supersonische passagiersvliegtuig, dicht bij de voltooiing. De Russen willen hen echter verslaan door hun gelijkaardige Tupolev 144 sneller de lucht in te krijgen. "Gelijkaardig", want eigenlijk kwam de Tupolev door veel spionage tot eenzelfde vorm en snufjes. Gilles Durance en zijn kompaan Roger Delphino raken betrokken bij zo'n spionagezaak. Ze vliegen een Franse ingenieur naar Rusland en worden daar zelf voorgesteld als testpiloten. In het hotel ontmoeten ze de verleidelijke Tania Zwarova, een technicus bij de verkeersleiding. Het etiket "spion" staat in rode drukletters op haar bevallige voorhoofd geprent. Het Franse gezelschap lijkt wel heel vlotjes in haar overtuigende praatjes te trappen om hun tips te laten geven voor de Tupolev. Weet Tania veel dat ze eigenlijk actief zijn voor de Franse geheime dienst...

Callixte is een goede decortekenaar en luchtvaartliefhebbers zullen zijn correcte vliegtuigen ook wel smaken. Ons kan het niet schelen of elk moertje en boutje wel op zijn plaats zit, we hebben meer problemen met zijn personages. Net zoals in veel matige en ondermaatse luchtvaartreeksen — waarvan er de laatste jaren overmatig veel verschijnen — zijn het bordkartonnen personages met tekenkundige gebreken. In Callixtes geval hebben ze een steriele stroomlijning, even koud en kil als zijn technische toestellen. Enig inlevingsvermogen wordt daardoor beknot, de acteerprestaties van zijn figuren komen zelfs belachelijk over. Ook de manier waarop hij zijn figuren in een decor plaatst of in actie moet tekenen, komt zelden geloofwaardig over. Zwak.

Niettemin biedt Callixte de liefhebbers wel waar ze voor willen betalen: lekker volgetekende pagina's, heel wat om te bekijken en eigenlijk ook wel een keurig spionageverhaal volgens het boekje. Callixte overdrijft daar niet in omdat hij het fictieve verhaal van Gilles verweeft met de historische werkelijkheid. De acht bonuspagina's achterin verduidelijken de scènes die op authentieke feiten zijn gebaseerd. Dat zijn er heel wat en dan helt ons oordeel ineens van zwak over naar leerzaam, zelfs boeiend. Inhoud overtreft personages.
DAVID STEENHUYSE --- juli 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: