Gilles Durance 1
AFGEROND VERHAAL
Gilles Durance 1
KLIK
voor andere strips van
Callixte
GILLES DURANCE 1
De Witte Bommenwerper

Callixte
Uitgeverij HUM! | 52 p. | € 8,95 (SC)
Gesmaakt
Uitgeverij HUM! vliegt nu ook mee in het eskader uitgeverijen die luchtvaartreeksen publiceren. Gilles Durance is het werk van Callixte die we nog kennen van De Autoreportages van Margot en Eightball Hunter. In het Frans bestaan al drie delen en Callixte werkt aan een vierde album. Zijn tekenstijl is nog steeds zeer technisch en clean, om niet te zeggen klinisch, maar grafisch is hij er wel op vooruitgegaan.

In tegenstelling tot de meeste andere luchtvaartreeksen is Gilles in deze reeks een burgerpiloot en de burgerluchtvaart blijkt minder populair te zijn bij striplezers. Er kan al eens een motor uitvallen, een vliegtuig kan in een storm verzeilen of klanten betalen hun facturen misschien niet op tijd, maar dat is toch klein bier tegen imminent gevaar als een gevecht in de lucht onder luchtafweergeschut en een grotere kans op neerstorten tijdens een wereldoorlog of een ander historisch conflict van formaat. Toch kan Gilles Durance de nodige spanning voorleggen. Gilles erft in 1967 de noodlijdende vliegschool en luchtvaartmaatschappij van zijn baas die verongelukte in een auto-ongeluk. Hij begrijpt zelf niet waarom. Later blijkt dat de Franse spionagedienst achter dit manœuvre zat en Gilles en zijn twee kompanen vraagt om een Douglas B-26-bommenwerper naar Libreville in Gabon te vliegen zodat het daar kan worden ingezet in een oorlog tussen Nigeria en de opstandige provincie Biafra die zich afscheidde en eventjes over een eigen luchtmacht kan beschikken. Twee andere piloten, die de klus hadden kunnen klaren, kwamen om. Gilles stemt in, vooreerst omdat er centen nodig zijn om zijn vliegmaatschappij te redden, maar het wordt toch heet onder zijn voeten op Afrikaanse bodem.

Historische feiten en interessante anekdotes over de vliegtuigen zijn mooi verweven met het werkelijke verhaal. We leren tegelijk bij over hete hangijzers als wapenleveringen en hypocrisie om een oorlog te voeren als de glazen neus van het B-26-toestel of een touwtje tussen piloot en schutter om signalen te geven.

Er zit potentieel in dit reeksje dat door de liefhebbers zeker gesmaakt zal worden. Gilles is dan wel geen luchtmachtpiloot, maar aan meeslepende avonturen ontbreekt het hem duidelijk niet.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2018