Frontlinies 7
COMPLEET VERHAAL
DEEL 7 VAN TIENDELIGE REEKS
Frontlinies 7
KLIK
voor andere strips van
Bane


KLIK
voor andere strips van
Jean-Pierre Pécau
FRONTLINIES 7
Het Kokoda-pad

Bane + Jean-Pierre Pécau
Daedalus | 56 p. | € 8,95 (SC) • € 19,95 (HC)
Pageturner
Through the trackless mountain passes,
Through the deadly swampland drear,
In the slush of endless mudlands
They plod; and the enemy near
Is crafty, and cunning and silent,
But the Chocos have no fear
As, shedding their blood in the jungle
They fight for their country so dear.*


In dit zevende deel van de conceptreeks Frontlinies, Het Kokoda-pad, volgen we nog eens de avonturen van de Australiër Peter Yates, die ook in deel 3, LRDG, de hoofdrol vertolkte. De subtitel verwijst naar de weg die de moegestreden soldaten moeten volgen om zich in veiligheid te brengen nadat de Japanners Papoea-Nieuw Guinea zijn binnengevallen. Daarnaast krijgen ook de zogenaamde "chocolate soldiers", een groep onervaren en lichtbewapende Australische reservetroepen, hun verdiend plaatsje in de spotlights. Hun spotnaam verwijst naar het feit dat ze volgens de doorgewinterde ijzervreters zouden smelten als ze blootgesteld werden aan de echte oorlogsgruwel. Met de moed der wanhoop probeerden ze in 1942 de laatste morzel grond te verdedigen tegen de oprukkende Japanse elitetroepen, wachtend op versterkingen die maar niet leken te komen. Ontberingen, slinkse aanvallen, slachtpartijen, heldendaden...

Jean-Pierre Pécau maakt er als vanouds een heuse pageturner van, overgoten met een historisch sausje. De tekeningen van Bane (Branislav Kerac) missen wat detail (vooral de fans van vliegtuigen en ander oorlogsmaterieel zullen wat op hun honger blijven zitten), maar hij zet wel fijne actiescènes op papier.

In de volgende delen nemen de auteurs ons nog mee naar het Oostfront en opnieuw naar Afrika en we zijn benieuwd hoe Pécau de zes protagonisten opnieuw gaat samenbrengen in het tiende deel. We hebben ons in elk geval al voorgenomen om dan de reeks volledig te herlezen. Qua entertainment en avontuur heeft deze Frontlinies ons immers nog geen enkele keer teleurgesteld.

* Een strofe uit het gedicht The Chocolate Soldiers of New Guinea van A.E. Lockrey.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: