De Dag 3
COMPLEET VERHAAL
De Dag 3
KLIK
voor andere strips van
Marko


KLIK
voor andere strips van
Béka
DE DAG 3
Waarop Ze Niet Naar Compostella Ging

Marko + Béka
Daedalus | 72 p. | € 19,95 (HC)
Loslaten
Waren we vorig jaar wel aangenaam verrast door het eerste deel van de zelfhulpreeks De Dag Waarop..., maar bleven we bij het tweede album wat op onze honger zitten, dit Compostella-verhaal weet gelukkig weer de juiste toon te vatten. Het gegeven is genoegzaam bekend: Clementien wil af van de psychische ballast van haar dagelijks leven en zoekt steun bij haar mentor Antoine. Deze keer neemt hij haar mee op wandel in de Pyreneeën. In plaats van de platgetreden pelgrimsroute naar Compostella te nemen, kiest hij doelbewust voor de verlaten achterafwegjes. Dit verhaal draait immers vooral rond de "miezers" (een op het eerste gezicht wat vreemde vertaling van het Franse aimanteurs): invloeden van buitenaf, bazen, vrienden, modeverschijnselen... die ons van ons geheel eigen unieke pad doen afwijken en ons afleiden van onze innerlijke levensdoelen. Soms moet je een metafoor echt niet al te ver gaan zoeken.

Op tijd en stond onderbreken de auteurs Bertrand Escaich en Caroline Roque (samen gekend als BeKa, ook wel Béka gespeld, de scenaristen van de volgende De Blauwbloezen) de wandeltocht met een zenverhaaltje om de theorieën van Antoine te ondersteunen. Toegegeven, dit klinkt allemaal wat als psychologie/filosofie van de kouwe grond, maar toch hadden we nergens de indruk dat dit een verhaal is van pakweg een dolgedraaide Flair-redactrice die na een overdosis patchoeli en wierook dacht een stripscenario te moeten schrijven.

De subtielzachte tekeningen van Marko (Marc Armspach) passen perfect bij deze feelgoodvertelling en zo weten de auteurs nogmaals een serene glimlach te toveren op een gezicht dat normaal eerder gedomineerd wordt door een cynische grijns.
MARIO STABEL --- juli 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: