De Complete Mac Coy 2
DEEL 2 VAN ZEVENDELIGE INTEGRALE REEKS
De Complete Mac Coy 2
KLIK
voor andere strips van
Antonio Hernández Palacios


KLIK
voor andere strips van
Jean-Pierre Gourmemel
DE COMPLETE MAC COY 2: Gezocht: Mac Coy: 4. De Kane Sisters - 5. Comanchero's - 6. De Witte Dood
Antonio Hernández Palacios + Jean-Pierre Gourmelen
Arboris | 160 p. | € 29,95 (HC)
Het integrale pad
In 2018 verscheen het eerste deel van de integrale reeks De Complete Mac Coy bij uitgeverij Arboris. Hoewel we liever niet zo lang wachten op een vervolg loont het dit keer wel de moeite. In het Frans bestaat de integrale reeks van Mac Coy uit vier delen met telkens voijf of zes verhalen zonder achtergronddossier. Arboris kiest voor de weg van de geleidelijkheid en geeft MacCoy uit in zeven delen en verzorgt zelf een exclusief achtergronddossier. Dit keer wordt nader ingegaan op het werk van tekenaar Antonio Palacios voor het Spaanse stripblad Trinca. Behalve dit achtergronddossier bevat deze uitgave de drie verhalen De Kane Sisters, Comanchero's en De Witte Dood.

In De Kane Sisters zijn Mac Coy en zijn twee metgezellen nog aan het bijkomen van hun vorige avontuur wanneer ze het pad kruisen van de op het eerste ogenblik onschuldige gezusters Kane. Al snel blijken hun ware bedoelingen van andere aard te zijn en bevindt Alexis Mac Coy zich terug in een gevangenis waar je ieder moment een andere westernheld verwacht tegen te komen. Van Mike Steve Donovan geen spoor te bekennen, ook niet van diens alter ego Mike Blueberry.

Comanchero's gaat over een wapenhandelaar die zaken doet met de Apache-indianen. Mac Coy kan maar net aan hen ontsnappen en gaat op zoek naar de bron van de wapens. De eerste confrontatie in de plaatselijke saloon eindigt in een wilde schietpartij die we al lang niet meer hebben gezien. Wat volgt is een speurtocht door Mac Coy in het uniform van de Noordelijke staten (hetzelfde als dat van Blutch en Chesterfield in De Blauwbloezen).

In De Witte Dood wachten Mac Coy en zijn vrienden op een treinpassagier en in de lokale saloon horen ze bijzondere verhalen van een goudzoeker die vertelt over een witte verschijning in de bergen. Een dag later ontdekken ze dat de trein is geplunderd en de passagier is ontvoerd. Een zoektocht in barre omstandigheden is het gevolg.

De bijzondere tekenstijl van Antonio Palacios doet ons ergens denken aan die van Blueberry-schepper Jean Giraud, maar dan minder gedetailleerd. Zowel qua verhaal als tekeningen is Mac Coy zeker de moeite waard. Verwacht echter geen Blueberry, maar dan nog stijgt deze reeks boven de gemiddelde westernstrip uit.

Arboris begeeft zich al jarenlang op het integrale pad en hun fonds van integrale uitgaven begint indrukwekkende vormen aan te nemen. Samen met andere uitgeverijen staan zij garant voor fraaie integrale uitgaven waar veel zorg aan is besteed tegen een schappelijke prijs.
DAI HEINEN --- juni 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: