Centaurus 5
LAATSTE DEEL VAN DE CYCLUS
Centaurus 5
KLIK
voor andere strips van
Zoran Janjetov

KLIK

voor andere strips van
Rodolphe


KLIK

voor andere strips van
Leo
CENTAURUS 5
Het Dode Land

Zoran Janjetov + Rodolphe / Leo
Silvester | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 17,95 (HC met A3-kunstdruk)
Loftrompet
Fluitend wandelden we terug van onze brievenbus. In deze tijden worden strips immers thuis afgeleverd. Handig, maar we ruilen dit graag in voor onze kruiertochtjes tussen de rijen strips bij onze stripboer om onze ogen en handen de kost te kunnen geven. Geduld. "The good times are coming", zong Mama Cass Elliot al.

Het slotdeel van de vijfdelige cyclus lag voor ons en zadelde ons op met een knoert van een dilemma. Onmiddellijk lezen ? En een antwoord krijgen op de vele vragen ? Het verlangen is mooier dan de bevrediging — minstens tijdelijk — en daarom slaagden we erin om eerst de vorige vier delen nog eens rustig door te nemen en alles goed op een rijtje te zetten.

En dat was de goede keuze. We beseften nogmaals dat deze reeks uitstekend opbouwde naar de climax. De kennismaking met het moederschip. De personages met hier en daar een hoek af. De ontdekking van de planeet met intrigerende gebouwen en wezens (zoals de witte monsterlijke dwergen en de kreeft-insecten). De onverklaarbare aardse kopieën, met de Mont Saint-Michel en de kruiser Baltimore als hoogtepunten. De hoe langer, hoe meer voelbare ondergrondse dreiging. Het ufo-volk. De indianen. Inderdaad, smullen geblazen.

Leo en Rodolphe zijn duidelijk meesters in het opbouwen van scenario's. Alleen al de cliffhangers die elk vorig album afsloten, zorgden ervoor dat we uitkeken naar het volgende deel. Het mondjesmaat vrijgeven van informatie en het koppelen van de verhaallijnen in het moederschip en op de planeet zorgt voor heel wat spanning. Maar ook het schijnbaar voortkabbelen van het verhaal, opgeluisterd met echte WTF?-momenten plezierde de lezer in ons mateloos.

We genieten ook van de fantasie van Zoran Janjetov om kleurrijke (met dank aan Janjetov Jr) monsters neer te zetten, hoewel hij ook zijn beperkingen heeft in het weergeven van emotie en actieve anatomische bewegingen. Maar zijn heldere tekenstijl past daarentegen wonderwel bij het scenario.

Zonder een massieve spoiler alert-waarschuwing kunnen we in feite weinig vrijgeven van het verhaal. Alleen dat de meeste vragen een bevredigend antwoord krijgen zonder te moeten teruggrijpen naar al te esoterische of technische hocus pocus. Alleen die verdomde witte monsterlijke Smurfen blijven een mysterie. Maar misschien bevolken ze wel de planeten in de volgende cyclus, Europa, van ons drietal.

De loftrompet dus, maar dan wel voor de volledige reeks. En de integraal — als die er komt — is een absolute no-brainer om aan te kopen.
JOHAN DECLOEDT --- april 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: