Centaurus 4
DEEL 4 VAN VIJFDELIGE REEKS
Centaurus 4
KLIK
voor andere strips van
Zoran Janjetov

KLIK

voor andere strips van
Rodolphe


KLIK

voor andere strips van
Leo
CENTAURUS 4
Het Angstaanjagende Land

Zoran Janjetov + Rodolphe / Leo
Silvester | 48 p. | € 7,95 (SC) • € 16,95 (HC)
Geen land van melk en honing
Er zijn nog zekerheden in het leven, of noem ze voor het gemak no-brainers. Nog voor onze stripboerin (of liever striphostess) haar zin kon uitspreken had we album 4 al in handen. Licht opgewonden zelfs. Centaurus is een vijfdelige cyclus en nadert zijn ontknoping. Leo en Rodolphe voorstellen is voor stripliefhebbers een beetje overbodig. Samen zijn ze immers de vaders van toppers als Trent, Kenya, Namibia en ander lekkers. Tekenaar Zoran Janjetov (De Technovaders) heeft een beperkter œuvre, maar blijft alvast zonder moeite overeind in deze reeks.

Ondertussen kennen we de succesformule van de heren. Aarde kaputt (of toch zo goed als), verkenning van de ruimte op zoek naar een nieuwe thuisplaneet en de landing van een heterogeen samengesteld groepje op de nieuwe planeet, steevast bewoond met de meest wonderlijke fauna en flora. We hebben twee verhaallijnen. Op het schip (prachtige cilinderwereld trouwens) volgen de gebeurtenissen zich nu snel op. Er is geknoeid met de computers om communicatie onmogelijk te maken en zuurstoftekort te veroorzaken waardoor er rellen bij de bevolking ontstaan. Tel daarbij een aantal onverklaarbare moorden en de wetenschap dat ze al jaren op reis zijn naar de verkeerde planeet en je begrijpt de opluchting dat ze eindelijk bericht krijgen van commandant Mary Maë Randolf op de planeet. "Kom maar af. Alles is veilig", is haar boodschap. En in ware hoerastemming wordt de landingsprocedure ingezet. Jammer dat Maë al enkele dagen dood is... Op de planeet zijn de blinde June en Bram verdwenen. June denkt op weg te zijn naar haar opa, maar er komt een schrikwekkende ontmoeting met 'de tentakels'. Ondertussen kent het morgenplasje van Maë een slechte afloop door een soort witte, vleesetende Smurfen en ontmoeten we clichématige Wild West-indianen die een slecht soort Engels spreken en de groep uitnodigen om hun meester te ontmoeten...

Dat we razend benieuwd zijn naar de finale hoeft geen verdere uitleg. Maar dat het na het Beloofde, Vreemde, Waanzinnige en Angstaanjagende Land geen land van melk en honing zal zijn, durven we toch wel een linkerpink onder verwedden. Niet de onze uiteraard.
JOHAN DE CLOEDT --- oktober 2018

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: