De Buurtpolitie 8
COMPLEET VERHAAL
De Buurtpolitie 8
KLIK
voor andere strips van
Nix
DE BURTPOLITIE - ECHTE VERHALEN 8
Supersloef

Nix / Benus + Nix
Standaard Uitgeverij | 32 p. | € 6,50 (SC)
Schoolmaker
Omdat er geen aanhoudingsbevel tegen Johnny Vonk wordt uitgevaardigd, moeten onze vrienden van de buurtpolitie de arrogante gangster vrijlaten. Dat vindt niemand een goed idee, maar commissaris Berckmans kan niet anders, zo is de wet. Patrick besluit om na het werk naar huis te joggen. Onderweg wordt hij door een onweer overvallen en neergebliksemd. In het begin lijkt er weinig aan de hand, maar wanneer de dokter Patrick een slaapmiddel voorschrijft en de apotheker hem per vergissing een pepmiddel meegeeft, gaat de bal aan het rollen. Patrick transformeert in een superheld mét pantoffels, die zich kant tegen alle gespuis uit de buurt. Op een avond redt hij tante Maria die de foto van de tussenkomst op Facebook plaatst. Ze krijgt meer dan vijfduizend likes en Supersloef, zoals de bijnaam van de superheld luidt, wordt een hype. Dit zeer tegen de zin van commissaris Berckmans die vindt dat burgers het recht niet in eigen hand mogen nemen. Hij stuurt er zijn team op uit om Supersloef te ontmaskeren en in te rekenen...

Marnix Verduyn alias Nix is vooral bekend van de maffe gagreeks Kinky & Cosy waarmee hij in 2007 op het internationale stripfestival van Angoulème de prijs voor het beste humoralbum in de wacht sleepte. De belevenissen van de gestoorde tweeling zijn onnozel en mesjogge en zo heerlijk nonsensicaal dat we er nooit genoeg van krijgen. Wie had gedacht dat Nix dezelfde spirit in De Buurtpolitie kwijt zou kunnen? Moeten we strips die van Vlaamse tv-series zijn afgeleid niet laatdunkend "waspoederstrips" noemen? Horen we het hoofd niet meewarig te schudden wanneer een uitgeverij de zoveelste stripbewerking van een succesreeks op de buis lanceert. Laten we eerlijk zijn, wanneer in 2017 het eerste deel van De Buurtpolitie verscheen, verwachtten ook wij het zoveelste niemendalletje. Dát was buiten het talent en de expertise van Nix gerekend.

Nix brengt een kostelijk en simpel verhaal. Niks mis mee. Deze auteur is een meester in het weglaten. Zijn tekenwerk beperkt zich tot het hoogstnodige en dat is geen luiheid. Wanneer Supersloef tegen de gevel van een parkeergarage opklimt, weet Nix dat gebouw met enkele lijnen neer te zetten. Die aanpak biedt de nodige ruimte voor de tekstblokken. Ook daarin toont Nix zijn vakkennis. Jonge lezers moeten hun weg niet zoeken op pagina's waar woord en beeld om de overhand strijden.

Kortom, De Buurtpolitie mag een schoolmaker in het genre worden genoemd. De knowhow van Nix en zijn team zorgt voor vertier en verstrooiing. Wat wil je nog meer?
FLO VAN DIJCK --- maart 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: