Bolle 2
COMPLEET VERHAAL
Bolle 2
KLIK
voor andere strips van
Steven Dupré


KLIK
voor andere strips van
Alcante
BOLLE 2
Steven Dupré + Alcante naar de jeugdroman van Daniel Brouillette
Kennes | 48 p. | € 7,90 (SC)
Tienerklanken
Momenteel draait Netflix hier noodgedwongen wat overuren en zo kom je er eindelijk eens toe om je comfortzone te verlaten en te passeren langs series en films die ver verwijderd zijn van wat de voorspelbare algoritmes je aanraden. Zo kwamen we uit bij Rita, een puike Deense serie over een lerares die op handen gedragen wordt door haar leerlingen en steeds opkomt voor de zwaksten, maar haar eigen leven maar niet in de juiste plooi krijgt. Toen we dit tweede album van Bolle onder ogen kregen, moesten we bij de hernieuwde kennismaking met juffrouw Mirabel onwillekeurig de link leggen met deze Rita. Mirabel is namelijk in alles de tegenpool van de aimabele Deense en vindt er een pervers plezier in om Bolle op alle mogelijke manieren dwars te zitten, al moeten we erbij zeggen dat zijn pubergedrag haar wel wat brandstof geeft. Voor Bolle is het sowieso niet gemakkelijk. Zijn ouders gaan scheiden en hij moet daarom tijdelijk bij zijn grootouders logeren. Samen met Maxim en Tristan besluit hij om zich een nachtje te laten opsluiten op school en dat zet natuurlijk heel wat avonturen in gang.

Alcante maakt een geslaagde stripadaptatie van de jeugdboekenreeks Bine van de Canadese auteur Daniel Brouillette. Die laatste heeft ondertussen al tien romans volgepend over de perikelen van de sympathieke Bine/Bolle en drie daarvan zijn ondertussen ook al in stripvorm verschenen bij Kennes die ze nu ook vertaalt in het Nederlands. Daar zijn we blij om, alleen al om nog eens te kunnen genieten van de charmante tekeningen van Steven Dupré.

Bolle is zo'n reeks die resoluut mikt op de leeftijdscategorie van de twaalfjarigen, maar tegelijk genoeg body heeft om ook de rijpere jeugd aan te spreken. Voorlopig is het wel niet duidelijk of de rest van de jeugdromanreeks ook nog een stripversie krijgt en dat zouden we wel jammer vinden. Bolle zou het gat kunnen opvullen dat het wegvallen van een Jump en een Orphanimo!! geslagen heeft, al begrijpen we ook wel dat het economisch allemaal wat haalbaar moet blijven, zeker in deze tijden.
MARIO STABEL --- maart 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: