Bolle
COMPLEET VERHAAL
Bolle
KLIK
voor andere strips van
Steven Dupré


KLIK
voor andere strips van
Alcante
BOLLE
Steven Dupré + Alcante naar de jeugdroman van Daniel Brouillette
Kennes | 48 p. | € 7,90 (SC)
Ik wil Bolle(tje)!
Bolle is een aankomende puber, retecool, een peperkoeken hartje, maar al wel twee keer blijven zitten. Voor zijn dertiende verjaardag wil hij graag een hondje, maar de allergie van zijn papa laat dat nogal moeilijk toe. Toch hoopt hij stiekem dat hij met het nieuwe lid van de familie eindelijk indruk kan maken op zijn knappe klasgenote Maxim.

Alcante heeft een fijn en pretentieloos scenario geschreven naar de jeugdroman van de Canadese schrijver Daniel Brouillette voor een moeilijk te bereiken doelgroep die net de klassieke familiestrip ontgroeid is, maar nog niet klaar is voor het grotemensenwerk: een Cédric voor gevorderden zeg maar.

Tekenaar Steven Dupré heeft zijn Sarah en Robin een beetje opgerekt en hen een pubersnoetje gegeven, maar dat werkt hier wonderwel. Je kunt niet anders dan onmiddellijk smelten voor zijn sympathieke personages. Daarnaast introduceerde hij met juffrouw Mirabel een kenau die haar weerga niet kent in de jongerenstrip: een combinatie van actrice Kathy Bates op een slechte dag en onze juffrouw Lenaerts uit de derde kleuterklas... Pure horror! Wat blijft hij toch een fijne tekenaar, in alle betekenissen van het woord.

We stellen ons wel wat vragen bij de uitgavepolitiek van uitgeverij Kennes. Deze van oorsprong Franstalige uitgeverij zet nu schoorvoetend haar eerste uitgavepasjes in het Nederlandstalige taalgebied. Zo werd vorige zomer nog een deeltje uit hun reeks Les Diables Rouges vertaald naar aanleiding van het WK in Rusland. Het ijzer smeden als het heet is, heet zoiets en daar hebben we op zich geen problemen mee. Maar waarom deze Bolle al enkele maanden in de grote ketens lag, alvorens hij aan de stripspeciaalzaken uitgeleverd werd, vinden we een vreemde commerciële keuze.

Soit, dit doet natuurlijk niets af aan de kwaliteit van dit album: Bolle is namelijk zo'n strip waar eigenlijk amper iets in gebeurt, maar een die je na de lezing met een brede smile opzij legt. Feelgood heet zoiets, zeker?
MARIO STABEL --- februari 2019