Bakelandt integraal 2
DEEL 2 VAN ACHTTIENDELIGE INTEGRALE REEKS MET COMPLETE VERHALEN
Bakelandt integraal 2
KLIK
voor andere strips van
Hec Leemans


KLIK
voor andere strips van
Daniël Jansens
BAKELANDT integraal 2
6. Het Beest van Gits - 7. Het Verraad van de Repensnijder - 8. De Hel van De Moeren - 9. De Schat der Teuten - 10. Met Geheime Opdracht

Hec Leemans + Daniël Jansens
Saga Uitgaven | 256 p. | € 34,95 (HC)
Damsels in distress
De voorbije jaren zagen we heel wat integralen de revue passeren. Het gros daarvan komt van reeksen die oorspronkelijk in het Frans verschenen met een duidelijke link naar ons Belgenlandje. Een hoofdleverancier van al dat integrale geweld is scenarist Jean-Michel Charlier die verantwoordelijk was voor stripreeksen als Roodbaard, Blueberry, De Beverpatroelje, Tanguy en Laverdure en Buck Danny. Charlier werkte samen met heel veel andere mensen uit de stripwereld en was tevens een pionier in de weekbladgeschiedenis van Robbedoes. Dat zorgt voor heel wat stof om die integralen op te vullen met heel wat weetjes en historiek. Daarbij komt nog dat al die reeksen oorspronkelijk niet aan eenzelfde tempo verschenen zoals we gewoon zijn uit de Vlaamse stripwereld, waar jaarlijks zo'n vier albums van de populaire series verschijnen.

Zo'n Vlaamse stripreeks heruitgeven in een integrale versie is dan ook niet direct een sinecure als je de lezer ook nog wat extra wil bieden. Bij de eerste reeks integralen van De Rode Ridder bleek al dat er ook in de Vlaamse stripwereld heel wat weetjes te verzamelen zijn, maar die reeks komt uit de stal van Willy Vandersteen, de man die jarenlang bijna een monopolie in het Vlaamse striplandschap had.

Een mens vraagt zich dan ook af hoe de makers van de integrale reeks rond de sympathieke rover uit het Vrijbos achttien dossier bij elkaar gaan krijgen om deze integralen te blijven stofferen. Bij het doornemen van het dossier dat in deze tweede integrale is opgenomen, zal je al merken dat hierover goed is nagedacht. Net zoals in de eerste integrale trakteren ze ons op een mix over de carrière van Hec Leemans, de historische Bakelandt en zijn entourage, aangevuld met een korte omschrijving van de opgenomen verhalen met daaraan de geschiedkundige context gekoppeld. Zo ontdekken we de vriendschapsband die ontstaan is tussen Hec Leemans en Merho (de Kiekeboes) en komen we meer te weten over de oorspronkelijke leden van bende van Bakelandt en hoe het hen vergaan is nadat ze voor de rechter verschenen.

Dat geheel zorgt er al voor dat je de verhalen die je gaat lezen vooraf in het juiste perspectief kan plaatsen. Het duo Leemans en Daniël Jansens romantiseerde een echte bandiet en plaatste hem in zijn eigen tijd waarin hij avonturen beleefde die geschiedkundig waar zijn, maar geregeld in een ander tijdvak plaatsvonden. De verhalen van Bakelandt waren in de tijd dat ze verschenen vooruitstrevend. Met een grote dosis spanning, opgevuld met een flinke scheut humor en een vleugje erotiek wist Bakelandt dan ook al vlug zijn weg naar het strippubliek te vinden.

Bakelandt mag dan wel het hoofpersonage zijn in deze reeks, hij steelt niet altijd de show. Leemans en Jansens hadden al vlug door dat ze met de figuur van Rooie Zita goud in handen hadden. Het zal ook wel zijn reden hebben dat zij op deze tweede integrale de centrale figuur is op de cover. Deze cover van De Schat der Teuten doet een beetje denken aan de magazinecovers met damsels in distress die vooral in de Verenigde Staten populair waren en ook de overstap maakten naar Europa.

Ondertussen blijkt de eerste én de tweede integrale al toe te zijn aan een herdruk, wat bevestigd dat Bakelandt een populaire serie was bij de Vlaamse stripliefhebber. Hopelijk ontdekken ook dankzij deze integralen heel wat jongere stripfanaten deze serie, die zeker zijn plaats heeft verdiend in de Vlaamse stripgeschiedenis.
PETER ROTTHIER --- juli 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: