Bakelandt integraal 1
DEEL 1 VAN ACHTTIENDELIGE INTEGRALE REEKS MET COMPLETE VERHALEN
Bakelandt integraal 1
KLIK
voor andere strips van
Hec Leemans


KLIK
voor andere strips van
Daniël Jansens
BAKELANDT integraal 1
1. De Bloedwet - 2. Het Goud van de Consul - 3. De Gevangene van Wijnendale - 4. De IJzeren Hertog - 5. De Meester der Broeders

Hec Leemans + Daniël Jansens
Saga Uitgaven | 256 p. | € 34,95 (HC)
West-Vlaamse Brigand verslagen door Dagschotel!
We konden het niet laten om alvast met bovenstaande titel een kwinkslag uit te delen na het lezen van de eerste woorden in deze eerste integraal van Bakelandt. Het dossier opent met het hoofdstuk "West Vlaamse brigand verslaat Mexicaanse outlaw" en gaat over een brok Vlaamse stripgeschiedenis die na zesennegentig avonturen moest plaatsmaken voor de populairste tv-figuren van Vlaanderen, de personages uit F.C. De Kampioenen. Vóór we aan dat deel van het verhaal toekomen, zullen er nog enkele integrales over de geromantiseerde versie van Bakelandt in de winkels moeten belanden.

In het uitgebreide dossier krijgt de lezer naast de gebruikelijke info over de beginjaren van de tekenaar en scenarist ook nog wat geschiedkundige achtergrond mee. De echte Bakelandt was een ordinaire bandiet die op het schavot belandde. De Bakelandt die Hec Leemans en Daniël Jansens ons voorschotelen, is eerder een Vlaamse Robin Hood die in de moeilijke tijd waarin de verhalen zich afspelen (de Franse bezetting rond 1800), tracht om de geterroriseerde bevolking van dienst te zijn.

Leemans en Daniël laten ook heel wat historische figuren opdraven rond hun held, net zoals er ook heel veel geschiedkundige elementen gebruikt worden om de verhalen extra panache te geven. Toch behouden ze de vrijheid om zowel met de personages als met de geschiedenis geregeld een loopje te nemen. Het duo stopt bepaalde historische gebeurtenissen en personages gewoon in het tijdvak waarin hun verhalen zich afspelen.

In deze eerste integrale vinden we de eerste vijf verhalen uit de reeks terug. Wie op zijn zolderkamer nog een stapeltje oude albums van Bakelandt heeft liggen, zal direct opmerken dat de in deze integraal opgenomen verhalen volledig in kleur zijn en dat toch een ietwat ander gevoel zal geven bij het lezen. Die oude versies in bruin of zwart met rode en bruine tinten hadden ook hun charme, maar qua finesse kan met het gebruik van kleuren toch veel meer expressie weergegeven worden.

Het leven van de Bakelandt die Leemans en Jansens uit hun pennen toverden, start met De Bloedwet. Daarin maken we kennis met zowat alle hoofdpersonages die de hele reeks lang zullen dragen. De belangrijksten zijn Raoul De Crèvecœur, die vele albums de grootste tegenstander is van Ludovicus Bakelandt en zijn vrienden van het Vrijbos. Daarnaast is er Pier den Bult, de spion van de bende van Bakelandt en Pé Bruneel, de rechterhand van de kapitein van het Vrijbos. Uiteraard vergeten we Rooie Zita niet. In haar eentje zorgt ze voor meer dan voldoende pit in de serie. Leemans schaamt er zich niet voor om de wulpse Zita voldoende erotische uitstraling mee te geven, iets wat zeker in de jaren 1970 in de vrij brave Vlaamse stripwereld ongekend was voor een strip die in een veel gelezen krant verscheen.

Het dossier geeft ook een mooie inkijk in de in deze integrale opgenomen verhalen, waarbij de lezer een goede situering krijgt van het verhaal en de geschiedkundige waarde ervan. De rode draad is grotendeels de strijd tegen de Franse onderdrukker, waarbij de verschillende leden van de bende van het Vrijbos geregeld in de penarie komen te zitten. Toch slagen ze er meestal in om terug op hun pootjes terecht te komen, hoewel ze af en toe iemand aan het hiernamaals moeten afgeven.

Wat het œuvre van Bakelandt ook typeert, is de humor waarmee de verhalen en tekeningen doorspekt zijn. Vooral Bruneel en De Crèvecœur zijn hiervan de gedoodverfde slachtoffers... of veroorzakers. Ook deFranse soldaten worden geregeld afgeschilderd als niet al te snugger. Die mix van avontuur, realisme en humor maakt van Bakelandt een serie die zowel jong als oud kan bekoren. Met deze integrale heruitgave zou de West-Vlaamse held misschien een nieuw, jonger strippubliek kunnen aanboren. Wie weet moet de dagschotel dan een beetje plaats ruimen om Bakelandt op weg te zetten naar een honderdste avontuur.
PETER ROTTHIER --- juni 2020

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: