Air America 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
Air America 1
KLIK
voor andere strips van
Patrice Buendia


KLIK
voor andere strips van
Wallace
AIR AMERICA 1
Op de Hô Chi Minh-route

Julien Lepelletier + Patrice Buendia / Wallace
Daedalus | 48 p. | € 19,95 (HC), de SC verschijnt later
Those magnificient men in their flying machines
Realistische vliegtuigen: roger! Schetsmatige personages: roger! Getormenteerde piloot: roger! Pittige dame: roger! Na Lady Spitfire en Woestijnvalk haalt uitgeverij Daedalus nog eens een luchtvaartstrip "volgens het boekje" binnen.

Het avontuur speelt zich deze keer af tijdens de Vietnamoorlog en ook hier zien we nogal wat clichés uit het genre passeren. Maar net toen we het album met een diepe zucht na enkele bladzijden opzij wilden leggen, raakten we op de een of andere manier toch gebiologeerd door het spannende gegeven.

Stéphane Carpentier (Wallace) en Patrice Buendia zijn dan ook niet de eersten de besten, maar hebben zich al een hele tijd bekwaamd in deze niche. Zo is dit een strip waar je best wel wat leeswerk aan hebt en die redelijk handig omgaat met de gemeenplaatsen die eigen zijn aan het genre. Door vooral de nadruk te leggen op het cloak-and-dagger-gegeven, overstijgt dit album zo de doorsnee vliegtuigstrip. De personages van Julien Lepelletier ogen nogal vlak, maar hij maakt dit ruimschoots goed met zijn realistische machines die regelmatig een prominente plaats mogen innemen in de strip.

Als je je in de nabije toekomst toch nog eens laat verleiden om een luchtvaartstrip aan te schaffen, laat het dan dit eerste deel van Air America zijn. We krijgen zo stilaan een indigestie door het overaanbod aan vergelijkbare reeksen, maar dit album werkt als een smelttabletje Motilium op een nuchtere maag.
MARIO STABEL --- februari 2020